sâmbătă, 27 decembrie 2014

Ce-i aia Revelion?

După iureșul de Crăciun  după cadouri pentru to(n)ți și toa(n)te, dragilor Crăciunul este despre altceva, nu despre schimbul de cadouri..., cu sălbaticele și fără noimă tăieri de brazi și porci, (chiar așa: de ce o trebui să tai brazii și apoi după doar câteva zile să-i arunci - nu poți împodobi niște crenguțe sau să faci un brad din orice altceva ai sau găsești prin casă sau prin curte?), vine o nouă perioadă de zăpăceală, alergare fără cap și coadă, și o grămadă de stress neprovocat de nimeni - zilele premergătoare Revelionului și noaptea respectivă.

Mă lasă rece Revelionul. Absolut indiferent rămân la semnificațiile acestei zile. Este doar o noapte, o singură noapte, căreia în partea asta de Europă, estică și orientală, i se dă prea multă importanță. Mult prea multă şi costisitoare.

Am observat că mulți oameni, din ce în ce mai mulți de la an la an, își petrec zilele libere de Crăciun, și seara de Crăciun propriu-zis, la mall, la supermarketuri și prin fast-food-uri. E incredibil! Cum să faci așa ceva...?!? Doamne-Dumnezeule, unde vom ajunge în ritmul și direcția asta? Dar asta este o altă discuție. Una ușor religioasă, delicată și cu implicații morale mai adânci.
Atunci clar că prezenta scriere despre Revelion va părea o blasfemie pentru specimenele de mai sus, dacă m-or citi. Sper că nu. Pentru că dacă ei de Crăciun, ce se vrea o sărbătoare eminamente religioasă, procedează așa, ce pretenții să mai avem de la o banală zi din an - 31 decembrie. Sper că n-am astfel de cititori. Dar îi prind eu pe la comentarii, se deconspiră ei singuri...

Eu nu (mai) pot accepta să arunc cu sutele de lei, sau de euro, sau poate mii la unii, pentru a ”petrece” o noapte, fie ea și Revelionul. Când eram mai tânăr, și evident cu ceva mai puțină minte ca acum, cheltuiam o grămadă de bani și timp cu acestă zi. Asta doar pentru a sta câteva ore în fum, zgomot infernal și la masă ca să ingurgitez nenorociri. Am fost de Revelion în mai multe orașe din vestul civilizat, Vest la care ne uităm cu jind și către care tindem să ajungem și noi cândva ca ei.
Ghici ce?
La orele 00.00, imediat după artificii, de Revelion toată lumea mergea acasă.

În anii din urmă ai agitației, mă mai păcăleam, plecând de Revelion prin diferite stațiuni de aiurea de la munte, cu gândul că măcar voi schia sau mă voi plimba lung prin aer curat. Dar plăteam prețul cazării și al mâncării, în acea perioadă, de două-trei ori mai scump decât dacă m-aș fi dus cu două săptămâni înainte sau cu una după.

După ce că lumea muncește de dimineață până seara tot anul, și are doar câteva zile libere pe an, și pe acelea le irosește în agitație și nebunie. Te-ai gândi că majoritatea oamenilor va căuta liniștea, intimitatea căminului, timpul de valoare petrecut cu familia, cu cei dragi sau măcar apropiați, tihna zilelor libere din acest sfârșit de an. Sau măcar odihna bine-meritată după un an de alergare. Dar nu-i așa. De ce? Bună întrebare!

E interesant cum mulți aruncă cu banii pentru această zi, fără să țină cont că pe 2 sau 3 ianuarie lucrurile vor reveni la normal, dar banii nu vor mai fi. Unii își cumpără haine noi, special pentru această noapte, alții plătesc sume exorbitante pentru a putea sta la o masă într-un local, restaurant sau club, pentru a mânca și pentru a dansa. Același lucru făcut o zi mai devreme sau mai târziu, am face cheltuiala aferentă mult-mult mai mică.

Eu prefer de Revelion să stau cât mai liniștit. Cel mai mulțumit sunt în micul meu cuib, eventual cu două-trei persoane dragi şi foarte apropiate, dar nu mai multe.



4 comentarii:

  1. hehe..intradevar, pierdem prea mult timp alergand dupa cadouri, mancare, bautura...care se duc mai repede decat timpul dedicat cumpararii acestora. Dar pt ce? Micile atentii, afectiunea si dragostea fata de familie si cei dragi pot insemna mai mult decat orice cadou scump, mancare multa.
    Rebelionul... o noapte care trece la fel de repede ca orice noapte. Distractia consta oare in betivaneala, gratar si cabane, pensiuni, hoteluri?
    Majoritatea isi umplu carucioarele zici ca ar manca cu 2 guri in aceasta perioada...cand defapt mancarea pt a 2-a gura, va fi aruncata.
    Sa ne petrecem noaptea cu oameni de calitate ... o raritate... din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gandurile mele transpuse in cuvintele tale.

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.