Văd diverse și din ce în ce mai multe persoane care întâmpină dificultăți în a lua decizii aparent simple pentru ele privitoare la viitorul cel puțin imediat.
Aici mă refer la decizii legate de alimentație, legate de somn sau de activitate sportivă sau pur și simplu de mișcare, altele legate de liniștea și împăcarea sufletească, de relațiile cu cei apropiați.
Uneori este vorba doar de mici decizii cotidiene de petrecere a timpului liber, fie cu tehnologia modernă sau în aer liber ori în compania celorlalți.
Alteori sunt decizii legate de grupuri de relații și de chestiuni legate de dinamici ale grupurilor mari intrasexuale sau intersexuale și ei ezită pentru că au de ales dreapta sau stânga, sus sau jos, alb sau negru, să o facă sau să n-o facă.
Mă miră mai ales pentru că văd foarte multe persoane aparente bine dotate și mobilate intelectual sau cu experiență care întârzie foarte mult să ia o decizie aparent simplă sau ușoară.
Sau decizii care mie mi se par fără dubii și clare. Am stat să mă gândesc că de ce au această greutate în a lua o decizie relativ simplă pentru binele lor. Problema nu-i la ei, nu în interior, necazul este în dependența de exterior, de părerea celorlalți.
Au de ales între a mânca otravă și a mânca mâncare binefăcătoare. Și ei stau să se gândească că poate ar mânca și puțină otravă din când în când.
Sau au de ales între a se odihni și recupera sau a se maltrata și a se obosi/extenua și aleg a doua variantă.
Au de ales între a-și consuma timpul inutil în fața unui dispozitiv electronic nepreluând nici o informație utilă lor sau de a ieși în natură și de a face o plimbare împreună cu persoana iubită sau cu un prieten cu care să vorbească chestiuni interesante sau să tacă regal.
Regula generală după care unii mai înțelepți și mai experimentați și mai valoroși decât noi iau astfel de decizii este super-simplă și se poate aplica instantaneu când ai de ales între două lucruri:
Gândește-te tot timpul care dintre ele îți va ușura sau îmbunătăți sau înfrumuseța viitorul și care dintre ele îți va îngreuna sau îți va deteriora sau îți va face viitorul mai puțin luminos.
Da, este simplu chiar atât de simplu.
Știu, acum reîncepi să recitești acest text și te vei uita și la alte eseuri de-ale mele cu alți ochi. Doar ți-am spus că la un moment dat ai să înțelegi și ai să te liniștești zâmbind prelung.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.