Eu știu că este slab util să cauți fericirea, ea este o himeră, o fata morgana, ți se pare că o poți vedea și cuprinde în brațe, dar vei vedea că nu este posibil pe termen lung. Nici n-ar fi bine, pentru că te-ar dezarma, descuraja, distruge.
Să-ți cauți liniștea, mulțumirea, zâmbetul relaxat sunt obiective mai realiste și mai ușor realizabile pe termen lung. Fericit este orice drogat, curvă sau criminal pentru cîteva minute sau ore, dar pe termen lung auto-distrugerea este garantată pentru fiecare dintre sicofanți.
Sigur că poți înlocui fericirea cu liniștea, zâmbetul relaxat sau mulțumirea sufletească și să fii bine și chiar excelent pe termen lung. De aceea am și înșiruit mai jos câteva instrumente care, dacă sunt corect utilizate, pot ajuta orice om rațional să atingă măcar tangențial și fericirea pe termen scurt:
0. Mișcare zilnică. Plimbare, exerciții de gimnastică simple, sală de fiare, sport. Cu ”sau” între ele. Unii le fac cu ”și”.
1. Igienă a somnului impecabilă.
2. Alimentație echilibrată, hidratare corespunzătoare efortului depus și ambientului, medicamentație minimă, dar țintită pe problemele care nu-și găsesc altă rezolvare naturală.
3. Disocierea banilor și a materialismului de obiectivele importante. Știm bine că banii n-aduc fericirea, doar o întrețin dacă ai găsit-o în altă parte.
4. Ajutorul anual măcar a doi semeni care-ți cer ajutorul, chiar dacă tacit sau surd, dar nu spune nimănui că ai făcut-o și n-aștepta niciodată mulțumiri sau recunoștință. Dumnezeu e sus și vede tot binele făcut: o știi și pe aia despre ”când nu te vede nimeni, te vede Dumnezeu”.
5. Recunoștința pentru orice ai. Și ai multe, crede-mă! Simplul fapt că mă citești acum este o avere și o binecuvântare.
6. Să te mulțumești cu mai puțin este o colosală imensă realizare și avuție a vieții.
7. Să muncești făcând ceea ce-ți place, adică să încasezi bani prestând o activitate pe care ai face-o și gratis - atât de apropiată sufletului tău.
8. Stomacul și creierul să fie mereu mai goale și mai flămânde decât sufletul.
9. Soarele să te vadă mai mult și mai gol decât orice ”iubire a vieții tale” la ore potrivite. Dar ce ce nu faci plajă nud cu ea?
10. Desculț. Desculț prin oraș, prin parc, prin deltă, prin pădure, prin curte, prin casă, prin viață.
Fericirea este un proces, nu o destinație.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.