sâmbătă, 18 noiembrie 2023

Experiența detaliată, deschiderea ochilor, înțelegerea.

Un prim moment la un debut al acumulării de experiență este clipa în care înțelegi că niciodată mușchiul nu va bate creierul, nici motricitatea excelentă nu va învinge rapid și decisiv buna poziționare și tactica adecvată, nici creierul nu va stăpâni vreodată sufletul. 

Un alt moment important al deschiderii ochilor este atunci când înțelegi și accepți că strategia bine chibzuită și aplicată va frânge mereu orice elan ”de neoprit”. 

Dulce și acrișoară în același timp este secunda în care constați, în general la bătrânețe, că spectacolele se regizează din spatele scenei, nu din scaunele publicului deși de multe ori acolo sunt chiar artizanii, cu mult înainte de a vedea tu reprezentația. 

Iar magnific și revelator este anul în care înțelegi că nimic nu se întâmplă întâmplător și nici din senin și că păpușile la teatru nu se mișcă singure. N-au cum. Mereu vor exista niște sfori, fie că le vezi fie că de cele mai multe ori nu le poți percepe ușor.

(Frântură de final din sfârșitul lui 2015) de aici:





sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Viața mai ușoară sau mai grea în viitor?

Văd diverse și din ce în ce mai multe persoane care întâmpină dificultăți în a lua decizii aparent simple pentru ele privitoare la viitorul cel puțin imediat.

Aici mă refer la decizii legate de alimentație, legate de somn sau de activitate sportivă sau pur și simplu de mișcare, altele legate de liniștea și împăcarea sufletească, de relațiile cu cei apropiați. 

Uneori este vorba doar de mici decizii cotidiene de petrecere a timpului liber, fie cu tehnologia modernă sau în aer liber ori în compania celorlalți.

Alteori sunt decizii legate de grupuri de relații și de chestiuni legate de dinamici ale grupurilor mari intrasexuale sau intersexuale și ei ezită pentru că au de ales dreapta sau stânga, sus sau jos, alb sau negru, să o facă sau să n-o facă. 

Mă miră mai ales pentru că văd foarte multe persoane aparente bine dotate și mobilate intelectual sau cu experiență care întârzie foarte mult să ia o decizie aparent simplă sau ușoară. 

Sau decizii care mie mi se par fără dubii și clare. Am stat să mă gândesc că de ce au această greutate în a lua o decizie relativ simplă pentru binele lor. Problema nu-i la ei, nu în interior, necazul este în dependența de exterior, de părerea celorlalți.

Au de ales între a mânca otravă și a mânca mâncare binefăcătoare. Și ei stau să se gândească că poate ar mânca și puțină otravă din când în când. 

Sau au de ales între a se odihni și recupera sau a se maltrata și a se obosi/extenua și aleg a doua variantă.

Au de ales între a-și consuma timpul inutil în fața unui dispozitiv electronic nepreluând nici o informație utilă lor sau de a ieși în natură și de a face o plimbare împreună cu persoana iubită sau cu un prieten cu care să vorbească chestiuni interesante sau să tacă regal. 

Regula generală după care unii mai înțelepți și mai experimentați și mai valoroși decât noi iau astfel de decizii este super-simplă și se poate aplica instantaneu când ai de ales între două lucruri:

luni, 6 noiembrie 2023

Back to work and walk. Walk away!

Ziua 450/730. Anul 2/2.

A trecut un an și aproape jumătate din acel dur mai 2022.

Statistic documentat, bărbații între 42 și 55 de ani care sunt din cea mai predispusă categorie privind comiterea de suicid. Între 42și55 de ani semnele degradării rapide fizice și mai ales psihice se arată evidente. Din păcate, pentru unii, așa cum vedem cum am văzut zilele trecute și cu actorul din Friends, tendința de a se retrage din arena și de a renunța definitiv la luptă, adică acea nenorocită decizie de a te sinucide, apare din ce în ce mai des.

Prima întrebare este: 

De ce se întâmplă la această categorie de vârstă la bărbați? 

Pentru că vine un prim moment în care cele mai multe dintre realizări ar fi trebuit să dea fructe și să înceapă momentul culegerii lor, dar ceva nu se potrivește. Nici fructele nu le poți culege, nici nu te poți bucura de munca depusă decenii, nici nu ai urmat instinctul respectând regulile impuse de alți nefericiți înaintea ta.

Adică: te-ai căsătorit degrabă, cum a făcut toată lumea când era tânără, ai făcut copii, ai luat un job și ai început să urci scara profesională și acea doar închipuită și toxică scară socială. Plus sarabanda de evenimente colaterale adiacente care erau mereu cu și despre alții și rareori sau niciodată despre sau cu tine. Tu ai fost mereu pe locul trei sau patru, în cel mai fericit caz.

Doar că, din păcate, îți dai seama după zeci de ani că toate sunt himere și nimeni nu este mulțumit. Ba chiar multe sunt extrem de nemulțumite și mereu frustrate. Se încheie astfel această perioadă pentru mulți în certuri dese și violente, uneori chiar în divorțuri.

sâmbătă, 4 noiembrie 2023

Du-te, fă!, rezolvă. Mișcă-te, întoarce-te, ia-o de la capăt!

Motto: ”Du-te, fă!, rezolvă. Mișcă-te, întoarce-te, ia-o de la capăt!”

Din ce în ce mai multe voci calificate încep să vorbească deschis despre teoria conform căreia depresia care cuprins societatea umană în 2023 este periculoasă.

În fapt, ghearele depresie ce sufocă societatea umană sunt înfipte în bărbați de aproximativ douăzeci-treizeci de ani. Unii ar spune chiar patru-cinci decenii în urmă, imediat după invenția atât de mult râvnită a contracepției. Ce capcană!

Lucrurile sunt mai evidente și s-au accentuat în agresivitate în ultimii ani de când rețelele sociale au fost înființate și au luat avânt. Adică de atunci când cu greu faci distincție între artificial și real, între mască și concret.

Există o corelație între ele? 

Sigur că există. 

Vom discuta despre toate acestea într-unul din textele următoare, nu azi.

Acum scurt și la obiect despre depresie: depresia este un moment psihic mai greu al oricărui om. Este o stare psihică, este o emoție care are la bază niște senzații. 

Care este rolul depresiei? Care sunt rolurile emoțiilor? 

Toată lumea știe: este de a te mișca dintr-un loc într-altul, de a te pune în dinamică, de a te face să schimbi ceva. Sau, dacă te miști prea repede sau prea mult, să încetinești sau să te oprești pentru o perioadă clarificatoare.

Tot timpul când ai o emoție sau o senzație este pentru că starea respectivă actuală prezentă este nesatisfăcătoare.

Așadar, un prim bun pas în momentul în care depresia s-a instalat este să te miști, să pleci de acolo, să faci o mișcare, să te plimbi, să începi să faci ceva, orice. Sau să te oprești din a face ceea ce te deranjează, supără, nemulțumește.

Fă, du-te, rezolvă, schimbă, mișcă-te, fă sport, plimbă-te! 

Hai să mergem! Avem treabă!

Post scriptum:

Du-te, fă!, rezolvă. Mișcă-te, întoarce-te, ia-o de la capăt!



miercuri, 1 noiembrie 2023

Apa de gheață, carnea fierbinte.

Am mers trei zile în raiul din Slănic. Temperatura de octombrie în aer oscila între 25 și 28 de grade Celsius. Era vară pură la mijloc de toamnă.

Între 20 și 22 octombrie apa sărată, foarte sărată, potroacă, nu cred că depășea 14-16°. S-ar putea să fi avut chiar și mai puțin.

Senzația pe care o ai în momentul în care-ți bagi piciorul în data de 21 octombrie 2023 în lacul din zona premontană este că-ți îngheață sângele în cap.

Acum stai și te întrebi cum poate așa de repede să înghețe apa de la picior tocmai sângele din cap.