luni, 7 aprilie 2014

8 pași rapizi spre sclavie

  1. Cheltuiește-ți toți banii – doar știi că luna viitoare îți vin alții. Nu fi fraier! A pune bani deoparte e doar așa un concept, abstract și fantasmagoric, ce nu are niciun sens pentru tine. Tu ești deștept! Cu cât îi cheltuiești mai repede, cu atât ești mai fericit. E un concurs-viteză. Iar așteptarea înfrigurată creată până la următoarea zi de salariu te va face ca atunci să fii în extaz. Coca pură, frate! Măcar o dată pe lună să-ți permiți și tu adrenalina asta. E ca un sport extrem. Cu o grămadă de adepți.
  2. Petrece-ți timpul liber la televizor – e simplu, ieftin și comod să stai tolănit în canapea și să freci și învârți telecomanda. Ai atâtea opțiuni, zeci și sute de canale, încât ai putea să rămâi magnetizat acolo pentru totdeauna. Doamne-ferește și apără să pui mâna să faci niște sport, să înveți ceva util, să porți o discuție cu o persoană de valoare sau apropiată, să citești vreo carte sau, oroare! piei drace!, să ajuți vreun semen. Ce, ai înnebunit?
  3. Fii gregar sau stai mereu cu un grup cât mai extins – ai nevoie de prieteni mulți, foarte mulți, cât mai mulți și din cât mai multe zone ale vieții. Sau de multă lume cu care să socializezi constant și des. Cât mai des. În lumea ta cu cât sunt mai multe persoane în jur, chiar dacă nu le cunoști foarte bine nici numele complet, cu atât te simți mai stăpân pe tine, mai încrezător în forțele proprii și crezi că ești mai apreciat și mai valoros prin simpla asociere cu ei. Alții, ceilalți, mulți, sunt doar motiv în plus pentru tine de mândrie și încredere. Listarea și tăguirea pe feisbuc e obligatorie mereu când mergi pe undeva. Doar te învârți pe lângă ei, nu? Înseamnă că ești la fel, nu?!?
  4. Fă credite pentru consum – Nu contează dacă nu ai neapărată nevoie acum de ultimul model de televizor cu plasmă sau leduri, ultima colecție de haine Trageșiurs, Zar(e)a sau hașendem sau ultimul model de telefon smart ori laptop ori tabletă. Tu trebuie să le ai ACUM. Pe loc! Și singura modalitate să faci asta ACUM este creditul. Că prietenii nu te mai creditează niciunul... Chiar dacă acel credit are dobândă care face ca în 1-3 ani să plătești de 3 ori valoarea obiectului mult dorit, iar atunci produsul tău să valoreze mult sub un sfert de preț. Doar asta iți dă un gram de fericire imediată, e ca un drog. Aplică aceeași rețetă și pentru celelalte credite - auto sau imobiliare, de exemplu. Tot de 3 ori valoarea o plătești, doar dacă nu ai luat creditul în CHF..., dar în 20 de ani și atunci valoarea imobilului va fi mult sub un sfert.
  5. Lucrează zilnic fără plăcere –știi că te duci la job cu gândul în minte că odată sau de două ori pe lună ți se va umple cardul sau portofelul. În rest munca este o povară pentru tine. Abia aștepți să se termine cele 8+ (sau 10+ sau 12+ ...) ore în care majoritatea timpului pierzi vremea uitându-te la ceas după ora de plecare sau pe net surfând trist și invidios amicii pe feisbuc și tuiter.
  6. Fii resemnat și trist – dacă vreodată conștientizezi că te afli ca într-o cursă a șobolanului, gizăs, ăsta a deschis ochii!, resemnează-te crezând că nu ai scăpare sau că ceilalți oameni ce au ieșit din cursă au fost doar norocoși. Ca în alegoria lui Platon cu oamenii din peșteră. Care Platon...?
  7. Stai fără hobby-uri și pasiuni – nu-ți trebuie un hobby când ai acces nelimitat la televizor și sute de canale sau la net sau la telefon și mii de minute. Ce, tu ești un fraier? Tu nu ești un burghez ca să ai și plăceri de satisfăcut ca de exemplu niște pasiuni sau hobby-uri. Crezi că astea sunt doar un privilegiu al unor oameni norocoși sau speciali. Ei fac lucruri care le hrănesc și curăță și sufletul, tu îndoapă-te liniștit cu activități și mâncare junk. Va fi bine!
  8. Fii obedient – Șeful tău are întotdeauna dreptate. Tu ești doar supus și ascultător. Și prea-aplecat. Toate regulile sunt făcute cu scopul ca tu să le accepți instantaneu, fără să le analizezi sau judeci puțin, fără crâcnire și să le aplici indiferent dacă îți sunt dăunătoare sau nu, ție sau colegilor sau chiar firmei în ansamblu. Tu taci și înghite. Adânc. Și șterge-te cu un șervețel uscat, apoi...


Pentru că știu că tuturor ne plac rețetele rapide și drumurile cele mai scurte către fericire. 
De aia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.