miercuri, 5 aprilie 2017

Utilizator sau stăpân?

Cum îți dai seama, când vezi un tip conducând o limuzină superbă, dacă este doar șoferul ori este chiar proprietarul mașinii?
Cum recunoști într-o firmă care este angajatul și care este acționarul principal/patronul firmei?
Cum îți faci distincția între soțul unei doamne și iubitul ei?

E relativ simplu:

Sunt două mari deosebiri.

Prima este legată de îmbrăcăminte, încălțăminte și, în general, de aparențe.
Adică, prima categorie, șoferul/angajatul/soțul, va fi bine echipată, ei se poartă de obicei la costum și cravată standard sau măcar sunt bine-eleganți mereu, sunt accesorizați, au mofturi și sunt ostentativi, fac opulență de prezența lor și de pretinsa poziție sau însemnătate în preajma bunurilor ce nu le aparțin de fapt. Ei sunt doar utilizatori ocazionali de bunuri aparținând de jure altora.
Cea de-a doua categorie, proprietarul/patronul/iubitul, nu mai trebuie să demonstreze nimic, ei deja au totul al lor și nu se mai formalizează, nu-i nevoie să dovedească nimic, să lupte, să câștige, ei AU și ei SUNT deja!

A doua deosebire este legată de modul de utilizare și administrare a valorii activului, a mașinii/afacerii/doamnei.
Cei din prima categorie trag în blană, accelerează la podea, rup fâșul, ei trebuie să dovedească că pot, că  știu, că sunt capabili, că pot fi demni de încredere și că le se poate da orice pe mână în administrare. Ei trăiesc gloria clipei, momentul, carpe diem, totul sau nimic. Nu economisesc nimic, agoniseala lor este pedala zdrobită de asfalt. Bugetul anual sau lunar este linia orizontului lor.
Proprietarii își iubesc posesiunile lor, le îngrijesc, le menajează, le reglează, le îmbunătățesc, se gândesc la ele să le fie viabile și atrăgătoare și peste sau pentru următorii trei-cinci-zece ani. Viitorul este în privirile lor mai repede decât clipa efemeră a majorității. Ei văd pensionarea cu ochii limpezi încă începând chiar de azi, cei mai mulți chiar asta sunt de ieri sau de alaltăieri, unii începând de pe la 30+, poate chiar 30-.

Care este un criteriu mult mai simplu și totuși infailibil de a-i identifica și separa ușor și perfect pe utilizatori de proprietari?

Mereu cei din a doua categorie sunt mult mai relaxați, mai zâmbitori, mai liniștiți.

E simplu, nu-i așa?



2 comentarii:

  1. Nu e intotdeauna adevarat. Poate daca ii vezi in acelasi timp si nici atunci. Aceste "cose della vita" sunt cam intortocheate in generak. Prea intortocheate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă vezi şi tu ceva similar, acum sau mai spre seară, înseamnă că te uiți unde trebuie şi eşti la locul potrivit şi sănătos.
      :-)

      #soartataeştitu #zâmbetultăueînmâiniletale

      Ștergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.