sâmbătă, 16 iunie 2018

Prieten. Prieteni.

Prieten este cel căruia îi poți împărtăși cele mai negre stări și dileme și este cel care nu te judecă pentru ceea ce gândești, faci, suferi. Oricum să judeci pe cineva este un păcat. Doar Doamne-Doamne are puterea și căderea să ne judece faptele și vorbele. Gândurile ar trebui să ni le judecăm și singuri. Dar să persiști în același gen de greșeală și să repeți cam aceleași erori știi cum se numește, nu?
Prietenul înghite în sec când ești rău sau nedrept cu el, nu-ți răspunde pe loc cu negativitate în ceasul tău mâlos și debusolat. Prietenul te ajută să ieși din căcat, dacă și tu vrei și ceri ajutorul. Prietenul te spală apoi și te lasă să te usuci, chiar dacă l-ai împroșcat cu noroi poate fără să vrei. Dar să nu uiți să-ți speli și tu prietenul de mizeria ta imediat ce tu te-ai curățat și respiri ușurat.


Prietenul așteaptă un moment în care tu ești bine, revenită și ridicată, și, cu blândețe, zâmbet și răbdare, abia atunci încearcă să-ți explice că ai greșit ieri față de el și cum ai făcut-o. Dacă el întreabă și vrea să învețe ceva. Dacă nu știi că i-ai greșit, nu știi. Lasă-l! Și prietenul te va lăsa în pace. Dar ai grijă să nu te lase de tot. De tot și toți. Și să rămâi înconjurat de ”mulți prieteni”. Știi care-i părerea mea despre ”mulți prieteni”, da?

Prietenul nu te va susține la prostii sau când ești pe un drum greu sau greșit. Prietenul nu te va îndemna la răutăți, erori, riscuri neprotejate. Prietenul îți va atrage atenția când greșești, își va arăta drumul mai lin, mai drept sau mai fructuos. Dacă, bineînțeles, îl vei întreba și-l vei consulta cu încredere. Dacă nu, să nu plângi că ți-e greu și ești ultima din sat, mândria și prostia se plătesc cel mai scump. Din păcate, de cele mai multe ori, această plată nu este doar în bani, în 99% dintre cazuri plata este în boală, ratare, ruină sau deznădejde.
 
Prietenii sunt cei care sunt cu tine când plângi și te doare, nu cei care cântă, râd și dansează când și tu ești bine. La petreceri, excursii, șprițuri, concedii și baierame toți sunt înconjurați de prieteni. Dar ce-ai vrea? Să fii și aici împresurat de ”dujmani”?!? Mp! 

Prietenia nu se vede la distracție, prietenul se vede la momentul greu, la cumpănă, la dezechilibru.

Va fi bine!
Dacă te-ai pregătit demult pentru asta.
Ți-am tot spus, ți-am tot scris: nu putem fi fericiți toți pe planeta asta. Pur și simplu nu se poate, nimeni n-a descoperit rețeta fericirii unanime.

:-) 
  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.