joi, 22 ianuarie 2015

Inflațio! vin' la mama! Mario, bagă mare tată!

Astăzi Mario Draghi a anunțat deschiderea balului de QE pentru UE și a dat drumul la tiparniță. 60 de miliarde de euro pe lună, din martie 2015, operațiune valabilă aproximativ 1 an și jumătate de zile, cu o țintă inițială de aproximativ 1100 mld euro noi tipăriți până în finalul lui septembrie 2016.
Din martie, sau aprilie mai exact, anul acesta, va începe
și achiziția de active cu probleme, care au fost tranzacționate extrem de scump în trecut, din acelea riscante și foarte riscante sau care au generat probleme în portofoliile marilor bănci care acum surâd larg. De ce? Pentru că au cu ce. 
Primele reacții ale piețelor au fost de extremă mulțumire, deși lumea se aștepta la mult mai mult. Probabil că vom avea o continuare curând după septembrie 2016. Deci 1100 de mld euro nu-i mult, e chiar puțin. Ca să îți faci o idee de ce este așa puțin în accepțiunea piețelor, află că SUA ar fi tipărit în ultimii ani, undeva peste 4500 mld de dolari în cele 3 QE. Așa că ... e loc în UE. Muuult loc. Măcar de încă 4 astfel de mișcări. Deci 2020, vara, e aici deja.

Ce înseamnă asta?

Am să încerc să explic pe scurt, în termeni cât mai uzuali și generali posibil, cu minimum de cunoștințe pe care îl am și eu despre piețele financiare și banii din nimic - pardon, tiparniță.

QE adică quantitative easing adică relaxarea cantitativă presupune cumpărarea de către BCE a bondurilor publice și/sau private ale statelor constitutive UE. Apoi aceste bănci centrale naționale dau mai departe banii cu împrumut, tot ieftin, către băncile comerciale din țările lor. Mai departe băncile comerciale private îți vor da ție credit, nu chiar așa ieftin, ca să-ți iei plasme, mașini în leasing și apartamente și case. Doamne-ferește să pui sau să înveți clienții să economisească!

În primul rând valoarea banilor, și euro, dar și lei - implicit, va scădea. Pentru că fiind mai mulți bani pe piață cererea către ei va deveni mai mică și implicit valoarea lor se va diminua. Treptat, sigur.
Unde vor merge acești bani? Păi unde vor fi ceruți. BCE (banca centrală europeană) împrumută băncile cu dobândă de -(minus)0,2%. Cu minus, da? Dobândă negativă, da? Adică vor merge acești bani mulți și ieftini în bănci, fonduri de investiții și ceva pe la alți investitori mărunți. Apoi acești bani vor merge ori pe bursă, care va crește la cer în perioada imediat următoare, ori va merge direct în achiziții de bunuri imobile sau diverși factori de producție. Deci cei care au deja aceste bunuri în proprietate sau producție, și intenționează să le comercializeze, vor încasa valori mai mari pe ele în viitorul apropiat. Foarte apropiat.

Prima schimbare dramatică va fi probabil creșterea prețului aurului. Este ca un refugiu pentru mulți speculanți fricoși.

Alt loc de refugiu este, a fost dintotdeauna, francul elvețian - CHF-ul. Ghici ce se va întâmpla cu el? Era prea mare un curs de 4,5 lei per 1 CHF? Stai să vezi în lunile următoare la cât va ajunge. Ai să-ți dorești să mai fie 4,5 din nou.

Mulți bani din tiparniță se vor îndrepta spre imobiliare. După atâția ani de declin prin majoritatea țărilor europene, mai puțin UK care a avut QE ei de peste 375 mld lire sterline timp de 3 ani până prin 2012 - și asta s-a văzut imediat în creșterea prețurilor imobilelor în regatul unit, și având și platoul obositor de câțiva ani deja în piața imobiliară din centrul și estul european, este evident că prețurile vor începe și aici să se ridice ușor-ușor. Cine are ochi de văzut...

Chiriile, de orice natură, dat fiind că bunurile imobile tind să-și mărească prețul, nejustificat - e adevărat, dar asta este piața și viața, vor crește și ele din nou curând. Foarte curând.
În aceste condiții inflația va reveni, noi ne bucuram că scade cam repede. Ne dădeam de ceasul morții, mamei lor de șchmeckeri, că poate apare bau-bau-ul deflației..., dar asta este răul cel mai mic. Sau era. Acum nu ne mai temem de asta.

Dacă nu reușește nici operațiunea asta de quantitative easing timp de 1,5 ani, probabil că vom mai avea un nou QE care va avea aceleași, dar mult mai grave, probleme legate de coadă. Dar până în 2018 martie mai avem ceva timp. Tot e mai bine decât resetul atât de mult așteptat, dorit și provocat de toată lumea al unui război clarificator și izbăvitor. Aferim!

Ce va fi prin Ro? Păi fix cam același lucruri menționate mai sus. La scară mult mai mică, e adevărat, dar cu repercusiuni mult mai grave pentru cei care au venituri fixe și în lei. Adică pentru majoritatea. Pentru că devalorizarea, inflația de care vorbeam, va mânca din ei, din lei. Adică vom avea aceeași bani nominal în mână - să sperăm!, dar pentru că prețurile celorlalte bunuri și servicii vor crește - negreșit, însă cu mai puțină valoare reală și putere de cumpărare în ei. 

Eu îți doresc să fii cu urechile pâlnie și să acționezi rapid și calculat. Dacă te vei trezi după vreo 2 sau 3 ani că vrei și tu să cumperi un imobil, dau doar un exemplu ca în 2005 - pfui, Drace!, au trecut cei 10 ani de care vorbeam, și observi că prețurile cresc în neștire, să n-o faci prea târziu - de exemplu prin 2017 sau 2018 - că vor mai fi trecut alți 10 ani de la o altă bulă spartă. Sau, mai rău, să iei cu credit mare, sau în CHF.  Ar fi iar un dezastru. Și ar fi păcat...

Chiar nu învățăm și noi puțină economie elementară cu cicluri? Cu urcușuri și cu colapsul ce vine negreșit după orice balon umflat artificial și peste potențial?
Nici la niște cicluri cu ritmicitate de metronom nu ne mai putem concentra?

6 comentarii:

  1. Excelent articol! Poate ar fi o idee buna, cand/daca ai timp si apreciezi util, sa existe o sectiune/si alte articole pe blog cu modalitati de economisire financiara (ex in ce moneda pastram economiile in conditiile devalorizarii continue RON + EUR, plecand de la exemplul personal).
    In privinta evitarii deflatiei, aici nu se stie,o sa mai vedem prin 2016-2017, putand fi doar o masura suplimentara de amanare. Chiar si N.Roubini estima recent ca aceasta masura nu va redresa zona euro si nu va preveni deflatia. In opinia lui, ar fi necesari stimuli fiscali cu care Germania sigur nu ar fi de acord.
    Din punctul meu de vedere, la nivel de amator in domeniu, aceste masuri nu au facut decat sa imbogateasca cativa investitori, banciile, capusele care sunt tot timpul la panda si realii beneficiari ai actiunilor organismelor internationale. Restul fiind cei care suporta efectele jocurilor (schemelor Ponzi) internationale.
    Pe de alta parte, tu spui in final ca oamenii nu au invatat inca regulile jocului financiar, desi ar fi trebuit sa o faca fiind o ciclicitate la mijloc. Aceasta interogare cred ca este mai mult retorica, dat fiind faptul ca dupa cum se cunoaste, oamenii, in mare parte, nu au minime cunostinte financiare si implicit despre aceste jocuri, nu inteleg ABC, nu se intereseaza, sunt preocupati 100% de supravietuirea zilnica, nu au timp, etc ...sunt multe motive..insa acest lucru nu inseamna ca cei interesati nu ar trebui sa incerce sa-si faca temele, din timp, pentru a evita pe cat posibil efectele negative ale deciziilor lor financiare.Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. Maria,
    Există o grămadă de bloguri excelente unde se dau sfaturi bune pe teme economice, financiare, bursiere, imobiliare. Nu vreau să mai fac și eu aglomerație în nișa asta. Și cred că nici n-aș avea timp și pentru asta. Nu-i o treabă simplă. Dimpotrivă. În anii din urmă, pe alte bloguri, cu asta m-am ocupat și eu. În schimb, în discuții particulare, la cerere expresă, îmi mai dau cu părerea despre finanțele personale și investiții, dar doar când sunt rugat insistent și serios. Sau de către persoane cu adevărat interesate, nu de către gambleri. Îmi țin pentru mine părerile din aceste puncte de vedere. E mai bine așa acum. Pentru toa(n)tă lumea.
    Inflația va apărea mult mai repede de 2016-2017. Semne clare din piață au fost deja date, iar în maximum 3-6 luni se vor vedea primele schimbări dramatice. UE nu este SUA și nici euro nu-i dolarul. Diferențele sunt colosale. Deja, după anunțul lui SuperMArio cu primele 60 mld de euro, dolarul a atins și depășit pragul de 4 lei și 1,1 cu dolarul. Francul a depășit fluierând euro, plecând din chingile lui 1,2 ca din block-start, existând voci care spun că până la sfârșitul anului să ajungă la 0,95 sau chiar 0,90 cu euro. Să ne imaginăm ce ar însemna asta pentru leu-chf, dacă euro s-ar așeza undeva pe la 4,6-4,7 la 6-9 luni de la debutul tiparniței lui Mario... Vai-vai-vai!!!
    Din păcate oamenii sunt fix așa cum spui tu. Eu am chiar prieteni apropiați și chiar și rude care ignoră cu zâmbetul pe buze orice atenționare de ani de zile. Deși plătesc lunar din buzunar această ignoranță. Dar n-ai ce le face, dragoste și bine cu de-a sila nu se face.
    Cei mai mulți care nu cunosc regulile jocului financiar și a omniprezentei ciclicități vor plăti din buzunarele lor și cu bunăstarea personale viitoare îmbogățirea și liniștea celor atenți, interesați și preocupați de mișcările și evoluțiile piețelor financiare.

    RăspundețiȘtergere
  3. poti te rog sa-mi recomanzi cateva bloguri economice, financiare pe care le urmaresti? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Citesc zilnic 30-40 de bloguri cu profil economic, site-uri, forumuri din țară, dar și de afară.
    Fiecare trebuie să-și caute drumul și linia potrivită.
    Din Ro urmăresc: Saakra, Cristi Păun, Pontul zilei, Florin Câțu, Cristian Sima, Moartea iluziilor, Guran, Logica economică, Lucian Isar, Soviany, etc...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc.
    Este un blog interesant si sunt informatii utile pentru mine. Sper ca vei scrie in continuare. Fiecare e dator lui insusi cu descoperirea sinelui si il cautam in cele mai neasteptate locuri, modalitati si momente.
    Ganduri pozitive.
    Maria

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.