vineri, 23 aprilie 2021

Dacă nu meriți, nu ți se cuvine. Cadoul nepregătit se va pierde negreșit.

De cele mai multe ori nu este bine ca cineva să câștige foarte mulți bani deodată, brusc, nemunciți. Cei care au câștigat bani la loto, peste 90% dintre ei, chiar spre 95%, au pierdut întreaga sumă de bani și ceva în plus din ceea ce aveau ei înainte, în perioada imediat următoare, în timp foarte-foarte scurt după momentul care au câștigat. Banii au plecat pentru că acei câștigători neașteptați erau total nepregătiți și pentru că nu au știut cum să îi rețină măcar temporar. Chestiunile acestea se învață sau deprind în timp, prin studiu inițial și apoi prin practică asiduă.

De cele mai multe ori este bine ca cei care au mașini foarte puternice să fi învățat temeinic cursuri de conducere defensivă sau să urmeze cursuri de pilotaj. Când ți se dă pe mână o mașină de Formula 1 sau mașină foarte puternică, dacă tu nu știi cum să o manevrezi, dacă nu ai făcut exerciții și cursuri și repetiții multe, există posibilitatea foarte mare ca, deși a avut bani suficienți ca să-ți cumperi acea mașină și este meritul tău, ca tot tu s-o împăturești de primul stâlp sau în primul copac. Cunosc prea multe istorii de acest tip. 

Fix la fel se întâmplă și cu femeile. Nu este suficient să înveți niște tehnici de agățat și să spui niște replici prefabricate, sau să faci niște presetări artificiale. Nici măcar ridicarea statusului tău social, sportiv-muscular sau financiar prea brusc nu este benefică dacă nu ești și foarte atent. Pentru că astfel tu, nevinovatul, cu siguranță că vei agăța mai multe femei și unele foarte frumoase, poate chiar să întâlnești și tu o femeie de valoare, sau și două-trei. Dar nu le vei putea păstra pe termen lung sau îți vei putea frânge gâtul. Așa cum s-a întâmplat de multe ori cu mulți bărbați care au accesat și au intrat în relații cu femei peste calibrul lor sau peste nivelul lor de pregătire sau competență. Aceștia doar au simulat temporar că sunt ceva ce nu erau în esență, iar timpul și femeile, care săracele au înțeles la un moment dat că ceva nu se potrivește, le-au tăiat capul și picioarele distrugându-le iremediabil viitorul. Am văzut mult prea multe astfel de povești și mi se derulează sub ochi chiar acum vreo două.

Aidoma și cu afacerile. În momentul în care cineva are o afacere și ea explodează miraculos, nimerește pe o nișă unde vânzările cresc foarte repede peste nivelul așteptat și peste capacitățile tale manageriale, acest succes inopinat te poate îngropa sau distruge. O astfel de evoluție ascendentă, fulminantă, neramforsată de experiență sau cunoștințe aprofundate, te poate duce la ruină sau la faliment într-un timp foarte scurt. Am văzut prea multe cazuri similare și cei mai mulți n-au rezistat psihic pe acest Pământ. 

Să nu pui niciodată un armament greu sau muniție sau explozibil în mâna unui novice, în mâna unui civil, dacă nu l-ai învățat bine, dacă nu l-ai antrenat corespunzător, dacă nu l-ai pregătit foarte bine înainte să folosească, să întrețină și să manipuleze acele arme, muniții, tehnologii. Pentru că astfel, nepregătindu-l temeinic, nu faci decât să-l distrugi, să îl omori, să-l bagi în mormânt înainte de a înțelege ceva din viață și din dulceața ei savuroasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.