vineri, 11 noiembrie 2022

Și prea mulți bani strică și sunt toxici

Apa pare bună. Chiar este! Doar în doze potrivite. Prea multă apă te poate literalmente omorâ.

Mierea pare bună. Poate fi. În cantități mici, da, este benefică. Prea multă miere este nocivă sănătății.

Sportul pare bun. Făcut cu cap și moderație, de către persoane apte de sport și sub îndrumare, da, ar putea fi bun. Altfel poate fi o pierdere inutilă de timp și o alterare gravă a sănătății.

Petrecerea de timp cu familia extinsă părea minunată la Sărbători. Și chiar era. Pentru câteva ore sau maxim două-trei zile. Mai mult de atât, o săptămână - două, poate provoca discuții sau evenimente neplăcute pe termen lung. Mai răruț că-i mai drăguț!

Exemplele pot continua la nesfârșit. Tu ai înțeles ideea.

Cineva îmi șoptește că sexul și banii prea mulți nu fac rău nimănui. Ba da.

Chiar dimpotrivă. Sunt extrem de toxici. Orice exces e lezant, dăunător.

Excesul celor două mai sus menționate produc daune, unele irecuperabile pe viață, invizibile majorității, unele greu vizibile și pentru cei experimentați cu ochiul liber dacă n-au avut un mentor sau un apropiat valoros, mult mai rele ca multe altele așa-zise rele.

Prea mulți bani, istoria o demonstrează cu prisosință și prezentul confirmă necontenit zi de zi de zi, fac cel puțin următoarele degradări și pierderi principale:

- Te rupi de origini și baze, uiți de unde ai plecat, nu-ți mai vezi lungul nasului.

- Modifici în sens negativ percepția copiilor cu privire la muncă și oameni, la avere și recunoștință. Le pavezi drumul spre dezastru și pierzanie.

- Te înstrăinezi de cei dragi și mai ales de partenerul/partenera/persoana iubită cu fiecare pas în sus pe scara banilor.

- Consideri că ți se cuvine, că meriți, că este dreptul tău, că trebuie să fii ascultată și respectată pentru că ai făcut niște bani în plus. 

Asta, ultima, este cea mai periculoasă. Pentru că cei mai mulți n-o văd decât după ce îi pierd definitiv pe cei apropiați care se distanțează de ”bogătași”. Iar bani fac toți proștii, doar am stabilit asta o dată. Iar cei mai mulți sunt și, așa cum se vede cu ochiul liber, nefericiți, neîmpliniți, nesănătoși, nemulțumiți sau toate la un loc.

Despre nocivitatea excesului de sex într-o postare viitoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.