miercuri, 9 iulie 2014

Bra 1 - 7 Ger - NICI O SURPRIZĂ!

Ceea ce s-a întâmplat în seara aceasta NU ESTE NICI O SURPRIZĂ.

Fotbalul jucat în zilele noastre diferă foarte mult de ceea ce joacă Brazilia de 30-40 de ani încoace. Echipa Braziliei 2014 este o caricatură proastă o oricărei alte echipe a Braziliei fie ea din '90, '94, 98, 2002 sau chiar și 2006. Brazilia de azi este o pată de rușine pentru foștii fotbaliști brazilieni din trecut. Fred, Dante, Fernandinho, Oscar (în ciuda golului de onoare marcat, dar oferit cadou tot de nemți), Hulk, Luis Gustavo, Bernard sau Willian sunt niște parodii de fotbaliști prin comparație cu vechile vedete sau oricare membru al fostelor generații.


Echipa Braziliei a primit la acest Campionat Mondial mai multe avertismente că n-are cum să câștige acest turneu. Era doar o gogoașă umflată cu pompa de presă, politicieni veroși și lipsa unei alte contracandidate excelente - întreg fotbalul mondial aflându-se într-un regres evident constant de 10-15 ani. La meciurile din grupă ale Braziliei,
în special la cel cu Croația când au fost chiar conduși, apoi la meciurile cu Columbia și mai apoi cea mai mare atenționare a fost în meciul cu Chile. În mod normal, fără formidabilii suporteri care i-au susținut și fără entuziasmul debordant declanșat și de intonarea generală prelungită a imnului, brazilienii n-ar fi trebuit să se califice mai departe. 
Norocul chior a ținut cu fotbalul fantezist, dar total ineficient în aproape fiecare meci al Braziliei la acest CM. "Bulan curat" - nemeritat - a fost în favoarea Braziliei în meciurile cu Croația, Columbia, dar mai ales cu Chile (va readuc aminte bara transversală din minutul 120) iar erorile de arbitraj au fost strict în favoarea gazdelor. Toate cele trei echipe ghinioniste au fost superioare fizic și tactic, pe alocuri chiar și tehnic (în special Columbia și Chile), Braziliei.

Brazilia păcătuiește prin "PREA MULT". Prin exces și risipă infantile și de neînțeles. Există PREA MULTĂ visare în apărare, PREA MULTĂ fantezie inutilă la mijlocași și PREA MULTĂ extravaganță și dorință de show la atacanți. Iar per ansamblu, toată echipa, păcătuiește prin PREA MULT orgoliu și trufie nejustificate. Presiunea psihică a fost într-adevăr imensă, consumeristă și populistă, pusă de politicieni de 2 bani (reali) brazilieni, amplificată de mass-media braziliană și exhibată, nu în ultimul rând, de suporterii brazilieni care încă mai cred în vise, trecut glorios, floricele inutile și fantezii risipitoare. Când vor înțelege că pragmatismul și minimalismul trebuiesc urgent adoptate și implementate, brazilienii au o șansă imensă să câștige la pas următorul CM. Pentru că talent au, cu carul chiar.

Germania, în schimb, este exact opusul. Nemții sunt chintesența minimalismului în fotbal. Mai puțin avânt, dar mai multă atenție la pasele ritmice, redublate, și la coechipieri. Mai puțină ardoare ostentativă, dar multă disciplină și ordine de fier. Mai puține "floricele", dar o impecabilă rigurozitate tactică. Minimalismul, și în fotbal, este ultimul "must have" în domeniu după apusul de acum câțiva ani al tiki-taka.

PS 1:

Nici Neymar și nici Tiago Silva nu puteau schimba nimic din istoria acestui meci.

PS 2:

Multitudinea tatuajelor și a sofisticatelor freze braziliene trebuie comparată și analizată cu aproape nici un tatuaj la nemți și cu frizurile lor ridicol de simple, corecte, minimaliste, ”nemțești”.

PS 3:

Golul marcat de Oscar a fost cadoul Germaniei, evident pentru orice cunoscător al fenomenului, pentru ca numărul sinuciderilor și al revoltelor să fie cât mai mici în Brazilia astăzi și mâine și în zilele următoare finalei mici.

PS 4:

Pun încă un pariu: indiferent cu cine va juca finala mică, Brazilia va mai încasa încă o înfrângere usturătoare. Se prinde careva?

PS 5 - ultimul:

Aplauzele tribunelor arhipline braziliene de la finalul meciului spun multe despre puternicul poporul brazilian (să mai comparăm cu alt popor care fluieră echipa proprie și când conduce cu 1-0 ... sau mai bine să lăsăm asta acum...) și m-au emoționat puternic. Și cred că nu sunt singurul. Să fii umilit pe propriul teren și să răspunzi așa ca suporter ...

Nu știu câți microbiști sunt pe aici, dar asta vom vedea curând. Și chiar sunt curios să aflu asta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.