sâmbătă, 21 iulie 2018

America este în debutul declinului

Știu că și rândurile de mai jos vor fi luate în ușor și poate că vor fi privite cu zâmbet condescendent de peste 90% dintre cititori. E ok, așa au fost mai multe de-a lungul anilor, așa e mai bine. Eu îmi fac datoria și dorința de a scrie ceea ce simt, ceea ce văd, ceea ce știu. Nu-i treaba mea să dau jos ochelarii de cal ai altora sau cei de Soare purtați în și din tunelul Frejus ai unora.

S-ar putea să mai fi greșit niște cifre pe ici - pe colo, poate chiar și câteva litere, corectează-mă dacă ai alte informații certificate și dacă înțelegi mai bine și mai de la rădăcină sau de la firul ierbii fenomenul. E puțin probabil, dar aștept și accept cu drag date mai proaspete sau mai profunde.

Criza în USA va veni curând și, foarte probabil, acut. Zilele trecute am citit cifrele noi despre şomerii care se înmulțesc şi despre economisirea americană care scade dramatic. Dar această nouă criză s-ar putea să-i repună pe americani pe șine și să le dea noi perspective și să-i reorienteze către tehnologiile viitorului și către alianțe imposibil de închipuit și acceptat astăzi cu popoare și nații care le sunt cu adevărat aliați, nu doar parteneri. Pentru că partenerii se mai schimbă la dans sau în așternuturi, aliații doar la război.

Poate că nu se va întâmpla azi sau mâine, dar cu siguranță următoarele luni sau ani vor arăta asta cu vârf și îndesat. Este o chestiune de timp, de aceea totdeauna răbdarea a fost valoroasă și apreciată, până când o restructurare majoră va avea loc. Este vorba de acea reașezare care n-a avut loc după criza din 2007-2008, pentru că socialiștii au vrut să salveze aparențele și momentul sacrificând generațiile viitoare și strangulând viitorul cu totul. Fix cum se întâmplă și în Ro, dar la noi nu mai este prea mult de făcut.

Din ce am citit și din ce am văzut, plus ce am simțit trăind două luni acolo, pot spune că cele de mai jos sunt semne destul de clare ale unui viitor, foarte apropiat, declin, poate chiar colaps, american și a multor altor economii legate sau finanțate de către dolari sau companii cu capital american:

- inflația este în continuă creștere de ani de zile, unii ar spune că de decenii chiar;
- deficitul bugetar în creștere, cu perspective clare de majorare în anii următori (cheltuielile de refacere a infrastructurii rămase mult în urmă plus cele militare care au trend perfect ascendent în bugetarea multianuală);
- datoria publică în continuă creștere, la cel mai înalt nivel din totdeauna, cu noi plafoane sparte rând pe rând de peste zece-cincisprezece ani;
- datoria ipotecilor este în continuă creștere;
- datoria ratelor auto în creștere;
- datoria per credit luat de student crește de la an la an;
- numărul șomerilor este în creștere;
- nivelul datoriei pe cardul de credit este în creștere - la cel mai ridicat nivel de când se înregistrează;
- nivelul de economisire este în continuă scădere - la cel mai mic nivel înregistrat vreodată; 
- rata de îndatorare personală totală este în creștere;
- veniturile guvernamentale sunt în scadere (mai ales după recent anunțatele tăieri de taxe);
- prețurile caselor în continuă creștere - mare parte din inflație este de aici, se pare că o nouă bulă speculativă este în formare (prețurile au crescut față de criza din 2007-2008 de două și chiar trei ori în unele zone);
- creșterea dobânzii de referință;
- bursa este în plină creștere, se ating noi maxime pe majoritatea indicilor, cotațiilor, mărfurilor și companilor americane, cu o rată de creștere în ultimii 8-9 ani imensă, întâlnită doar înaintea altor căderi masive;
- economia americană n-a crescut din 2007-2008 atât de repede cât au crescut datoriile, prețurile, bursa. Ni se aprinde un beculeț cu ce s-ar putea pregăti pe aici?!?

Am rudele mele cele mai apropiate acolo, fetele mele vor trăi cel mai probabil acolo viitorul lor, foarte posibil că și eu îmi voi pune un cap de pod acolo la un moment dat. Acum aștept să se prăbușească cu zurgălăi piața imobiliară la New York, poate se va putea ciuguli ceva și pe acolo în trei-cinci ani. 
Dar eu văd doar nori negri abătându-se asupra USA în anii ce vin și asta este bine pentru cei care au fundamentele corecte și bazele bine ancorate. 
Nu-mi fac probleme pentru familia mea, pentru viitorul lor, pentru toți ai mei de acolo, ei vor fi bine și chiar foarte bine, amândoi părinții lucrează în domenii care vor merge bine și vor plăti excelent și după o viitoare criză economică, socială și politică majoră. Plus că în Ro se pot întoarce oricând, toate îi așteaptă așa cum le-au lăsat.

S-ar putea să mai dureze ani de zile până când lucrurile acestea să devină evidente pentru mai mulți. Poate vor mai trece chiar mulți ani cu paleative și nimic deosebit nu se va întâmpla pentru un ochi neantrenat. Este normal, tot timpul s-au găsit soluții de prelungire a agoniei la americani. Dar drumul este clar și nu duce către liniște, nici către continuarea abundenței, nici către extinderea dominației mondiale actuale.

Foarte probabil că ei, americanii, vor găsi o soluție să se salveze cumva, tot timpul au găsit câte ceva, ori tiparnițele ori războaiele, la asta sunt cei mai buni și este bine că este așa - deocamdată, dar de data asta trebuie ceva mare, greu, pentru că numerele stau rău de tot și merg doar în jos toate.



5 comentarii:

  1. Inflatia mare (mai mare in realitate fata de cifrele oficiale) explica multe scaderi si cresteri pe care le-ai enumerat mai sus

    RăspundețiȘtergere
  2. In 3-5 ani sa vezi la noi ce o sa fie ... mai ales pe piata imobiliara ... :) Ceva pareri despre piata asta si in momentul de fata ? :D

    RăspundețiȘtergere
  3. ”Protect Yourself Before It’s Too Late

    This “Paper Money Experiment” has run its course. The Federal Reserve, the US government, and Wall Street crooks have misused their power by mismanaging the dollar, and now there are global repercussions. The debt load sitting on top of the US dollar is unsustainable and will continue to crush the dollar’s purchasing power until no one wants to hold US dollars, and they are no longer accepted for global trade. The dollar’s collapse means that every single one of your paper investments that are dollar-backed – stocks, mutual funds, money markets, cash accounts, etc – will go down right along with the dollar! Meanwhile, the government and the banks will find a way to protect themselves at your expense … !!”
    https://www.liverostrum.com/the-imf-officially-green-lighted-the-acceptance-of-chinas-currency-the-yuan-into-the-imfs-foreign-exchange-basket/1046602.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Datoria națională americană tocmai a depășit 22.000 de miliarde de dolari.

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.