duminică, 10 mai 2015

Decalogul anti-minimalistului

(sau al non-minimalistului, sau, pur și simplu, al lui Gică-contra-minimalismului):

1. Fii mereu activ, neliniștit, agitat, confuz și omniprezent în tot și în toate. Nu rata nimic!

2. Fii egoist. Singurul tău altar să fie persoana ta. Dă-i în plt pe ceilalți.
3. Consumă, cheltuie, fii galanton și mână largă. Chiar spartă – așa cum îți place ție. Și celor din jurul tău. Zilnic. Să nu cumva să treacă o zi fără să fi făcut o cheltuială nesăbuită sau inutilă sau măcar un credit sau un leasing, ceva – că doar îți permiți, nu?

4. Ironizează mereu lucrurile de substanță, cu adevarat importante din viață. Toată înțelepciunea milenară este zero pentru tine. Clar. Fii tare! Nu te lăsa influențat(ă) de Platon, Socrate, Seneca sau alții ca ei. Trăiește doar la suprafață. Mereu azi. Și acum!

5. Arată-te perfect etanș(ă) la sfaturile și sugestiile celorlalți. Tu ești cel mai deștept. N-ai nevoie de nici o îndrumare. Știi tu mai bine ce-i de făcut. Chiar dacă știi, în sinea ta, că ești pe un drum greșit în mai multe domenii ale vieții tale. Sau în majoritatea.

Contestă orice alte moduri de viață. Mai ales minimalismul. Doar cum trăiești tu este bine. Chiar dacă te simți des sau zilnic rău. Fizic și psihic. Și mai simți și că ești nervos mereu și nimic nu-ți priește.

6. Nu uita că cel mai mare dușman al tău este liniștea. Combate cu orice acțiunea a ta relaxarea, încetinirea, zâmbetul sau buna-dispoziție liniștită.

7. Fii gregar. Stai doar cu alții. Să nu treacă vreun week-end singur(ă) sau doar cu partener(a)ul. Valoarea ta este data de numărul celorlalți cu care te însoțești în permanență. Doamne ferește și apără! să rămâi vreo oră singur(ă) doar cu o carte, doar cu o persoană dragă într-o discuție liniștită și relaxa(n)tă - doar voi doi ca doi porumbei, sau, Ptiu-Drace!, să stai pur și simplu singur admirând cerul sau natura într-un parc. “Ejti nebun...?!?”

8. Încearcă orice domeniu de activitate. Încearcă orice distracție. Încearcă totul. Nu selecta nimic. Consumă-ți toate resursele imediat ce le ai pe mână. All in!

9. Nu-ți pune niciodată întrebări. Nu încerca reflexivitatea. Nici meditația. Nici introspecția. Nu te obosi să te întrebi vreodată: De ce? În ce scop? Cu ce finalitate? La ce folosește? Care-i rostul? Pentru care motiv? etc.


10. Fă-ți adepți. Nu-ți va fi greu deloc. Sunt mulți ca tine. Majoritatea.

6 comentarii:

  1. Unde dai si unde crapa... Gradina bunicilor ?! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde dai si unde crapa... Gradina bunicilor ?! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca elimini anumite propozitii sau cuvinte, s-ar putea unii sa ia de bun decalogul tau ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. De fapt, Sehe, trebuie spus și asta, grădina este cadoul făcut mamei mele acum opt-nouă ani. A fost cuminte, mama, și m-am gândit să-i fac o bucurie: i-am îndeplinit o dorință de-o viață, să aibă o casă cu curte, liniște, aer curat și multă iarbă verde.

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.