duminică, 3 mai 2015

Observ jur-împrejurul meu

Atât. Cu atenție. Cât mai des. Uneori chiar zilnic. Cum am scris și aici.
Dacă aș putea, și mă voi preocupa să fac asta conștient zilnic și mai de în aceeași zi, aș încerca să vizualizez mai bine fiecare lucru sau eveniment de lângă mine. Am realizat că făcând asta mai des, devin mai liniștit, mai calm, mai bun, mai liber, chiar și mai fericit uneori.

Spunem vara că 18 grade este frig.
Foarte frig, ni se face pielea de găină, ne mișcăm să punem o geacă sau un pulover pe noi.
Dar iarna 18 grade ni se par ca fiind extrem de calde. E insuportabil, transpirăm, deschidem haina, chiar o dăm jos.
În altă emisferă alți oameni pot privi invers aceste lucruri.

Puțini observă că, de fapt, 18 grade este o temperatură extrem de plăcută pentru arealul nostru geografic. Este adevărat că de multe ori diferă condițiile, împrejurările, starea de spirit sau moralul nostru, dar noi ar trebui să observăm realitatea: 18 grade este foarte plăcut. Și să savurăm asta când putem.
-10 grade sau +40 ar putea fi puțin (mai) neplăcute.

Cred că ar fi plăcut să ne gândim în aceeași termeni și la alte evenimente sau stări. Ca de exemplu la o ploaie de vară, la o ninsoare abundentă iarna, la natura care chiar acum renaște cu putere producând iarbă nouă, frunze și flori multicolore din abundență.

Noi le putem vedea și simți, le putem atinge, le putem savura suntem în viață și putem observa toate acestea. De ce n-am face-o? Cu intenție, ostentativ chiar. Aplicat, dedicat.

Zâmbește, ești în viață, sănătos/sănătoasă, pe Pământ, adică în Rai, liber(ă). Ce-ți lipsește?

Alții nu mai pot face asta, chiar dacă și-ar dori.


4 comentarii:

  1. Foarte pe scurt acelasi lucru afirma si Eckhart Tolle in lucrarile sale: sa traiesti cu adevarat momentul, sa fii prezent in clipa pe care o traiesti...

    RăspundețiȘtergere
  2. In plus, am remarcat ca si timpul curge cu viteze diferite ( de fapt, perceptia de trecere a timpului e diferita) daca suntem sau nu prezenti in clipa traita sau .. alergam ca nebunii in rat-race-ul asta cotidian..

    RăspundețiȘtergere
  3. Viteza timpului e aceeași. Percepția noastră asupra ei este alta.

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.