luni, 2 noiembrie 2015

11 motive pentru care nu se schimbă mai nimic decisiv de 26 de ani

A mai murit un copil din Colectiv. Sunt 31 decedați în acest moment. Sunt medici care spun că numărul deceselor va crește în zilele următoare.

Este adevărat că aceste rânduri le-am scris acum zece minute, impulsiv și furios, ca rezumat și răspuns, ultimul - promit!, la evenimentelor din ultimele zile, dar mai ales ca o consternantă constatare a reacțiilor semenilor noștri de pe aceste frumoase meleaguri:
1. Majoritatea pauperă a populației urăște visceral pe toată lumea, dar protestele lipsesc cu desăvârșire față de aleșii neamului ce huzuresc ostentativ și care acoperă rapid impostura și demagogia lor cu incompetența și corupția celor numiți tot de ei în funcții.
2. Țară întinsă și frumoasă, lume agitată și hăituită - multă, oameni lucizi puțini.
3. Lacrimi gârlă, milă multă, compasiune reală canci.
4. Aleși - turmă numeroasă și neproductivă pentru cei mulți și săraci pe care cică-i reprezintă, legislație stufoasă, interpretabilă și ineficientă, 26 de ani de schimbări, modificări, abrogări, dar aplicare - bineînțeles - ioc.
5. Ortodoxie - 90%, creștini - 9%, Dumnezeul din noi - 1%.
6. Vorbăraie goală gârlă, lideri necharismatici fără cap și gură, acțiune nulă.
7. 31 de morți, peste 100 de răniți,  3 zile de doliu național trecute, nici o demisie.
8. Peste 18.000 de biserici pline cu popi și complet mobilate și utilate, 450 de spitale goale de medici, brancardieri și asistente - oricum execrabil plătiți, lipsă cruntă de aparatură medicală și medicamente, autorități locale prost dotate și mizerabil plătite și instruite, milioane de ochi bine aghezmuiți.
9.  Prea puțină pioșenie, prea puțină umilință, prea puțină discreție, zero doliu veritabil.
10. Peste 200.000 de pelerini la sf. Parascheva, 10.000 la Marșul tăcerii, fără comentarii.
11. Munți de emoție, câteva fire răzlețe și timide de rațiune, zero barat acțiune.

13 comentarii:

  1. Cred ca lumea din intreaga tara nu a inteles inca acest lucru ni se poate intampla, din nou, oricand, oricui.
    Ar trebui subliniat acest aspect, sa inteleaga si mamaitza din ultimul sat din tara. Data viitoare cand va merge la vot, sa-si intrebe copiii si nepotii, nu preotul si vecinii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa mai adaug si eu ceva ?
    La orice nivel, stat sau privat, cu foarte putine exceptii, nimeni nu isi face treaba cu seriozitate, responsabilitate, vocatie sau viziune..
    Ce conteaza ca munca ta prost facuta poate omori vieti, poate produce pagube sau poate face ca o tara intreaga sa aiba o crestere economica aproape de zero ?!
    Pentru ca cei de sus sa fie altfel, ar trebui sa intelegem ca nu putem produce altii mai buni pana nu vom deveni noi toti mai buni, fiecare in ce face..

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate, tot ceea ce ai scris caracterizeaza mentalitatea noastra si modul nostru de non-actiune. Este foarte greu sa lupti cu asta, e nevoie de multe pierderi ca lumea sa inteleaga ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am în suflet şi în minte un amestec bizar de revoltă, uluială şi furie. Dar, Doamne-Dumnezeule, simt că totul este atât de inutil, stupid şi absurd.
    Lumea de lângă noi mă şochează şi nedumereşte prin laxitatea, ignoranța şi jemanfişismul cu care tratează absolut orice eveniment oricât ar fi de grav şi dăunător.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nimic nu este inutil... In cel mai rau caz, o miscare de rezistenta poate insemna chiar si numai sa nu ne lasam schimbati de majoritate...
    Dar eu cred ca trebuie sa avem Rabdare pentru ca suntem inca copii ai democratiei. Unii inca nu intelegem deplin ce inseamna democratia, altii iesim in strada, cerem demisii ca o forma de pedeapsa pentru vinovatie, uneori ne si "racorim"cand pica un cap sau altul. Bun si asa, e necesara si curatenia. Insa pe masura ce societatea se va mai maturiza, va stii sa se organizeze si sa ceara mai mult decat demisii. Schimbarile sociale cer timp, uneori generatii, nu ?!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ponta e prima redută căzută. Da, este un pas înainte, dar mic.
    Tot sistemul trebuie să plece.
    Avem treabă!

    RăspundețiȘtergere
  7. Avem tot ce ne trebuie cu o excepție: praf de detectare a manipulării.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar avem si legi de tot rahatul: uneori absurde, imposibile, alteori incredibil de permisive, dar aproape mai mereu necorelate si fara sa se articuleze intre ele.
    Si avem legile dupa chipul si asemanarea parlamentelor care s-au perindat in ultimii 25 ani..
    Sa dam jos e relativ usor, intrebarea e : ce naiba punem in loc ?!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, acum n-avem alternativă.
      Nu dăm nimic jos, ei trebuie să guverneze, nou doar veghem la derapaje şi ne apărăm democrația şi statul de drept.

      Ștergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.