sâmbătă, 24 octombrie 2015

Pietrele de moară din cârcă

Eu cred că rău nu este când respingi oameni nocivi ție sau apropiaților tăi. Nici vorbă. Este un act de curaj, asta este adevărat, dar devine și un exercițiu de curățare. Este ca un serviciu sanitar. Mediul tău, jur-împrejurul tău, sufletul tău, toate vor deveni mai aseptice astfel, prin renunțare.
Dăunător este să ții lângă tine pe cei care te displac sau îți critică vorbele, faptele, sentimentele. Nu suntem datori să suportăm pe nimeni care ne face un rău. Cu excepția cazului, bineînțeles, în care noi suntem masochiști. 
Le faci şi lor, pietrelor de moară rapid clevetitoare, un bine astfel, îi eliberezi de sarcină, îi scapi de datoria lor autoasumată de a-ți arăta în continuu că nu ești vrednic(ă) de mai nimic.

Să cureți proximitatea ta de cei ce te trag în jos, te fac să te simți rău sau te lezează neprovocat şi neproductiv, mai ales când n-ai nici o obligație față de aceştia, este un semn de înțelepciune şi de maturitate.

Lăsându-i să plece faci încă un bine sau chiar două: unii își eliberează mintea și sufletul de stressul suportării unor vorbe ce nu-și au rostul, iar generatorii de cuvinte inutile și sâcâitoare se eliberează de un job obositor și neplăcut prin rămânerea fără subiect.

"Bampirii" trebuie îndepărtați cu orice preț şi cu maximă rapiditate.
Ei să meargă să sugă în altă parte unde sunt agreați, noi să lăsăm jos balastul.

Tuturor ne va fi mai uşor și mai bine.
Garantat!



61 de comentarii:

  1. Da, este ok sa procedezi astfel. Da' ce te faci cand ei nu accepta asta?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, Gelu... Si esecul face parte din viata. Pacat ca unii au crezut ca il pot evita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eşecurile ne pot ghida spre succes.

      Ștergere
    2. Sigur... Din aceeasi familie cu "Ce nu te omoara, te face mai puternic!", nu-i asa ?!

      Ștergere
    3. Oricum, grei rau de cap oamenii astia sa vrea sa ramana, cand tu faci atatea eforturi sa scapi de ei.. Foarte utila postarea ! Ma intreb de ce le-o fi luat atata timp sa priceapa ...

      Ștergere
    4. Unii mănâncă o ciorbă în 15 secunde, alții în 10 minute.

      Ștergere
    5. Iar altora le ia ani de zile sa faca o ciorba, care va ramane oricum in farfurie..

      Ștergere
    6. Iar altora le ia ani de zile sa faca o ciorba, care va ramane oricum in farfurie..

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă vom începe să le spunem lucrurilor pe nume, în curând, mulți oameni vor înțelege să se schimbe sau să plece.

      Ștergere
    2. Interesanta idee despre cum sa-i tii la usa sau sa le arati usa celor murdari pe bocanci..
      Sigur, e pe lista faptelor bune, se face in numele dragostei si nu are nici o legatura cu "eu" si "binele meu"... Oare cum au ajuns bocancii celorlalti murdari ?!?

      Ștergere
  6. Simplul fapt că ei au venit sau intrat în casă cu bocancii murdari spune multe despre noi. Probabil că ei știu că nu le va zice nimeni nimic și de aia își permit asta.
    Seherezada, nu cred că este treaba noastră cum s-au murdărit bocancii altora. E ultimul lucru care să ne intereseze. Gizăs! Noi să ne vedem de bârnele noastre. Să lăsăm paiele altora în pace.
    Să mergem să facem fapte bune! Nu teorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea era ca uneori, in timp ce incercam sa ne curatam proprii bocanci de noroi, mai dam si pe altii.. In atare situatie, poate ca nu mai pare atat de tampita intrebarea cum au ajuns murdari bocancii altora.. Uneori pot fi intr-o relatie cauza-efect.

      Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, depinde de gunoi.
      Uneori tinem gunoiul la usa, dar fara sa realizam ca avem unul si mai mare in casa. E chestia cu barna si paiul, despre care vorbeai si tu.
      Alteori, ajungem sa vedem cum gunoiul unora devine comoara altora..
      Cat despre bocanci, sigur ca nu e loc pentru toti bocancii murdari in casa, dar e greu de imaginat educatia facuta pe pres oamenilor dragi din viata noastra.. Caci in atare situatie, devine o contradictie in termeni.
      Si ca sa nu ramanem le nivel de teorie, pot sa iti spun doar atat : as proceda la fel cum am mai procedat si inainte. L-am primit in casa sufletului meu cu bocancii murdari si mi-am suflecat manecile. Dragostea implica si o doza de sacrificiu.
      Dar se pare ca asa sunt eu, o specie pe cale de disparitie..

      Ștergere
  9. Seherezada:
    Repet: „Dăunător este să ții lângă tine pe cei care te displac sau îți critică vorbele, faptele, sentimentele. Nu suntem datori să suportăm pe nimeni care ne face un rău. Cu excepția cazului, bineînțeles, în care noi suntem masochiști.”

    RăspundețiȘtergere
  10. Am retinut.. Ironia soartei face insa ca acum sa ma identific mai mult cu bocancii murdari. Dar, asta-i viata. Uneori, nici in bine nu ramane nepedepsit..

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E important daca fac cum spun, dar si mai important este ce spun rezultatele.. Pacat ca uneori nu au gura :)
      Schimbarea in bine, cred eu, vine atunci cand energiile pozitive cumulate ( interior+exterior) ating acea valoare critica care anuleaza energia negativa cauzatoare de gunoi.
      Daca atunci cand suntem murdari sau urati trebuie sa ramanem pe pres si sa contam doar pe noi insine sau daca trebuie sa ne proiectam unii altora holograme care sa ne arate altii decat suntem, mi se pare ca nu vom fi niciodata mai mult decat niste oameni foarte singuri intr-o lume trista rau !
      Apoi, as fi curioasa, draga Cristina, daca reteta educativa sugerata mai sus cu inchisul usii care forteaza upgrade-ul needucatului, ti se pare o idee la fel de buna si daca needucatul ai fi chiar tu ?! Ipotetic, desigur...

      Ștergere
  12. Cristina, mulțumesc. Da, este o continuare de acolo.
    :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu am reusit sa tin oamenii cu bocancii murdari...la usa.

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu am intrat in casa cuiva (cu pantofiorii mei imaculati ;))) si nu o sa mai zic ce s-a intamplat cu ei) si am fost condamnata pentru spirit de echipa!
    Gelu cel Rau e mai necrutator decat Vlad Tepes!!!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Ema, ai dreptate!
    Doar o mențiune: ăla nu era spirit de echipă. Era lamentare și unora nici nu le stă bine și nici nu le face bine.
    Capul sus și ochii la drapel!

    RăspundețiȘtergere
  16. Reamintesc ca mi-am cerut scuze pentru unele lucruri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reamintesc faptul că ai fost iertată de Neiertător.

      Ștergere
    2. Reamintesc ca nu o simt si ca am fost deprivata de unele privilegii...
      Sentinta pe viata, nu?
      :))

      Ștergere
    3. Multumesc!!!!!!!
      Ai devenit dintr-odata Gelu cel Milos! :))

      Ștergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, Ema, asta incercam sa spun si eu : egoismul "rules". Evident si asta este tot o expresie a libertatii fiecaruia dintre noi..

    RăspundețiȘtergere
  19. Despre ce egoism vorbești, Seherezada?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre egoismul care decreteaza ca cea mai importanta persoana din viata mea sunt eu si fericirea mea. Despre egoismul care te invata ca nu esti dator sa suporti raul din partea altora decat daca esti masochist. Despre egoismul care nu intelege rostul sacrificiului. Despre felul in care e util sa iti triezi oamenii de langa tine astfel incat sa fie buni, nu rai ( cei buni dau, cei rai iau).

      Ștergere
  20. Sau al cui?!? Fii mai exactă, mai concretă, te rog.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cred ca Seherezada vorbeste de colaborari, de compromisuri, de a nu ne vedea pe noi insine mai buni sau mai speciali decat altii, ci de a avea acea smerenie interioara si suficienta dragoste in inima incat sa spunem celor mai "batuti de soarta", sa zic asa: "Hai sa vedem ce putem face impreuna, hai sa vedem cum putem curata gunoiul", in schimbul reprosurilor si indepartarii lor. Aceasta inseamna ati ajuta aproapele si denota umanitate, principiu care ar trebui sa stea la baza existentei noastre...

    RăspundețiȘtergere
  22. Răspunsuri
    1. Raspunsul tau demonstreaza, in plus, cata nevoie avem unii de altii, ca o completare, si subliniaza intocmai esenta subiectului acestui articol, ca trebuie sa colaboram mai strans intre noi.
      :)

      Ștergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei "buni" iti pot da o bucata de paine, o vorba buna, un zambet, energia sa o iei de la capat, speranta in ziua de maine, dragoste in general...
      Cei mai putin "rai" iti pot lua painea de la gura, iti pot rapi zambetele, te pot lasa fara energie si fara incredere, in general se alimenteaza cu dragostea pe care o au altii de oferit, dar se pot schimba in "buni" la un moment dat.. Cei si mai "rai" functioneaza ca o gaura neagra care consuma "binele", cresc in masa, dar tot gaura neagra raman...
      Cum alegi pe cine sa ajuti ?! Grea intrebare, sigur nu exista un singur raspuns, ci mai multe. Insa oricine vrea cu adevarat sa o faca, va gasi raspunsurile.. :)

      Ștergere
  24. Seherezada îi va ajuta pe toți.
    Ea este o fată bună, inimoasă.
    Pe absolut toți îi va rezolva cumva.
    Nu va lăsa nici un bocanc nespălat...
    Doar ea este altruistă ca Ema, nu egoistă ca mine și ca tine. :-)
    :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeei, iti ma las si tie macar doi bocanci sa speli. Nu de alta, dar daca tot spui ca esti egoist ca sa poti fii altruist, ma gandeam sa nu ramai fara nici un obiect al muncii..

      Ștergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  26. Eeeiii, si cu voi! Aici nu ar mai trebui sa existe bun sau rau, destept sau prost, ci un singur spirit, acela de a ne inalta la maximul capacitatii noastre, a fiecaruia, fiecare cu ce putem si cat ne duce mintea, inima si constiinta. Atat!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Independent de vointa noastra exista si bine si rau, noi insine suntem un melanj intre bine si rau, pe o traiectorie.. Cred ca cel mai important este ce traiectorie alegem pentru ca, invariabil, vom deveni ceea ce alegem in fiecare moment.
      Dilema poate interveni atunci cand oamenii din jurul nostru sunt ei insisi purtatori de bine si rau, in diverse proportii.
      Pe mine m-a ajutat sa inteleg cum stau lucrurile prin prisma graului si a neghinei dintr-o pilda celebra...Cauta si vei gasi raspunsurile corecte direct de la sursa :)

      Ștergere
  28. Gelu : Multumesc, am prins ironia.. ;)
    Cristina: Fiecare dupa vointa si posibilitati..
    Ema : Suntem pe aceeasi lungime de unda, multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  29. Cristinaro, nu știu dacă tu ești egoistă, n-am de unde să cunosc asta, dar eu recunosc că sunt. Așa consider că este sănătos pentru mine, dar și util celor din jur. Dacă tu nu ești ușor egoist fiind și puternic și stabil în același timp, constant, cum poți fi altruist și să ajuți pe alții?!?
    Cum păream de aceeași parte a baricadei în această telenovelă, de data asta, în antiteză cu altruistele excelente Ema și Sehe, te-am catalogat și pe tine la fel ca mine. Cred că am greșit.
    Dacă și tu vrei să fii maica Tereza, te rog să ierți apelativul de egoistă. Dar chiar era un compliment. Mascat, e adevărat.
    Cred că eram și puțin ironic... Sehe m-a prins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Gelu, e plin de ironii in telenovela asta.. Dar, fii pe pace, nu sunt Maica Teresa, am si eu momentele mele de "egoism" de refacere, de recompensa, de echilibrare, de imperfectiune, dar incerc macar sa nu ii ranesc pe altii cst timp am grija si de mine.. Sunt atat de multe culori si nuante ale egoismului. Al tau ce culoare are ?

      Ștergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. Da, Cristina, ai dreptate.. Gasesti aceleasi idei de mai sus si in povestea cu lupii imbracati in miei sau in povestea cu porcii si margaritarele.. ;)
    Succes !

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.