sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Revoluția trebuie să înceapă cu noi

Politicienii trag de timp, normal, protestatarii n-au direcție şi nici energie. Nici lideri. Tocmai confuzia și abundența de revendicări creează lipsa de persoane care să-şi asume responsabilitatea. Vrem multe, facem puține, putem mai nimic.
Furie şi revoltă au fost şi-n 89 (cu sute de morți), şi-n 90, şi-n 91, la mineriade, şi-n 96 cu cdr-ul, şi-n 2012. Şi ce s-a schimbat decisiv? Ei au rămas tot sus toți şi poporul a devenit tot mai sărac şi tot mai naiv.

39 de morți până azi. Degeaba!
Estimările sunt pentru 60-65 într-o săptămână - maxim două.
Timpul trece, morții se înmulțesc, absolut nimic nu se schimbă. Nimic. De ce?

Da, se fâsâie revoluția din stradă. Era de aşteptat.

Dar e mai bine așa. Ne putem întoarce la noi. La revoluția din noi. Măcar asta să nu se fâsâie. Ar fi păcat.
Păcat de cei 39+1.

Schimbarea poate începe doar cu tine. Schimbă-te tu pe tine mai întâi și apoi se vor schimba și ceilalți din jurul tău. Orice altă iluzie de schimbare pornind din exterior este doar atât: o imensă iluzie. Adică, nu există!


Așa se întâmplă de sute de ani pe aceste meleaguri. Da, de sute de ani. Avem speranțe mari de schimbare mereu, dar din partea și privindu-i pe ceilalți. Niciodată nu ne uităm și nu ne interesează să ne schimbăm noi mai întâi. Sau măcar să schimbăm felul în care votăm. Şi cu cine. Noi şi apropiații noştri.

Strada de azi, din 2015, e admirabilă, jos pălăria!, dar lipsa liderilor veritabili e evidentă şi sufocă orice dezvoltare sau rezolvare de doleanțe şi face imposibilă o schimbare efectivă în societate şi de profunzime şi de durată în mentalul colectiv.


”Nu mai da și nu mai lua șpagă!”- Ăsta mi se pare că ar fi un bun început. O adevărată revoluție.
Dar cine vrea să fie revoluționar astfel?!? Știu, nu se bagă nimeni.

Protestatarii din aceste cinci zile sunt frumoşi, entuziaști, dar puțini. 35.000 sau 65.000 sunt zero pentru politicieni. O minoritate. O minusculă minoritate. Şi 150.000 şi 200.000 de paşnici şi blânzi sunt puțini pentru cei ce ne conduc astăzi. Dar oare ce-au votat aceşti frumoşi tineri în 2012? Ăăăă...

Poate că n-ar fi rău să susținem lupta DNA, ANAF și ANI împotriva corupților și a corupției. Măcar acum. E clară că acest cancer al societății, corupția generalizată, ne omoară cu zile?

Spuneam că paşnic zilele trecute, dar am greşit. Mea culpa. Am văzut "Domnul Preşedinte", pelerinajul partidelor, "reprezentanții" societății civile. Am înțeles mascarada abia azi-noapte târziu. De fapt, era aproape dimineață. Paşnic nu se va schimba nimic. Absolut nimic. Absolut nimic important sau de substanță. Nu acum şi nu în viitorul apropiat. Exclus. Neatenția, manipularea, inerția și naivitatea sunt colosale astăzi în Ro. Cum să accepți să faci 15-16 km pe jos în prima zi de proteste?!? 

Sunt total împotriva anarhiei, sunt nemernici care de-abia aşteaptă astfel de vremuri tulburi pentru a duce țara în negura istoriei, dar sunt şi contra naivității şi a pierderii inutile de timp. 
Se pare că au murit cumva degeaba toți aceşti 39 de tineri, plus cei ce vor mai muri curând, în tragedia, sau făcătura dubios de inexplicabilă pentru oameni cu logică, din #Colectiv.

Dacă am fi mai atenți la vot, vine 2016 acuşica, poate putem schimba ceva. Noi şi cei apropiați nouă

Reține: degeaba tu votezi înainte dacă rudele şi prietenii tăi ştampilează înapoi.
Da, ar fi util să ne implicăm în politică.
Da, ar fi necesar să apară partide noi, curate.
Da, ar fi bine să susținem oameni noi în politică. Tineri onești și valoroși.

Dar oare de ce presimt că psd+pnl+unpr vor avea iar peste 70% și în 2016?!?


Criminalii și corupții suntem chiar (şi) noi. Chiar dacă ne place sau nu ne place să constatăm asta despre noi.
Iar revoluția trebuie s-o începem tot noi. Noi cu noi. Pe interior.

Update 08.11.2015:

Eu am scris sâmbătă pe blog aşa:

" Neatenția, manipularea, inerția și naivitatea sunt colosale astăzi în Ro. Cum să accepți să faci 15-16 km pe jos în prima zi de proteste?!? "

Doi tineri, da, doi(2), diferiți, şcoliți, educați, joburi excelente în multinaționale, îmi reproşează că exagerez şi denaturez adevărul. 

Că au măsurat ei cu nu-ştiu-ce program din telefon.
Că n-au fost decât 12-13 km parcurşi pe jos de către protestatari. 


Gizăs! 

La box, în ring, dar şi la alte sporturi şi în alte domenii, nu doar în cele militare, atunci când observi că adversarul tău este mai bun sau mai puternic decât tine şi te copleşeşte numeric sau fizic, una dintre primele tactici este să-l "plimbi".

Ca să-şi consume energia şi să-şi piardă "suflul".

Apoi negocierea e mai uşoară sau abandonul iminent...



4 comentarii:

  1. Sau.."divide et emperam". Aproape nimic nu e chiar nou si s-a mai facut sub o forma sau alta.
    Pacat ca majoritatii nu ii pasa si s-a scarbit de politica, iar cei carora le pasa, le pasa in general doar de ei. Cand mai gasesc exceptii, ma minunez...

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu suna deloc bine, dar oare chiar suntem un popor care nu poate realiza nimic fara o forma de dictatura luminata ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Istoria ne arată că doar aşa am făcut progrese. Să sperăm că vom găsi înțelepciunea conducerii democratice şi oamenii potriviți în frunte.

      Ștergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.