vineri, 3 aprilie 2015

Politicienii, o adunătură de infractori

Dar nu e vina lor. 
S-ar putea să fie vina noastră. 
Exclusiv a noastră.

De ce?

Foarte pe scurt:

1. Pentru că prin votul nostru au ajuns acolo. Nu s-au paraşutat singuri din Cosmos de lângă sau trimişi de extratereştri. Nu. Noi cu mânuța noastră i-am pus în funcții.
2. Pentru că nu protestăm energic la derapajele lor. Nu suntem uniți, nu există societate civilă, nu cunoaştem şi nici nu ne interesează cultura protestului. Puțini sunt cei care văd mai departe de pătrățica lor şi mulți sunt cei care rămân fiecare doar cu aia a mă-sii.
3. Nu căutăm, nu încurajăm, nu propunem oamenii noi, valoroşi, oneşti şi capabili să intre şi să performeze în politică reprezentându-ne transparent interesele.
4. Pentru că nu ne implicăm chiar noi în politică şi să încercăm să fim un exemplu pentru alții şi un factor motivator şi mobilizator în tot acest imens ocean de nepăsare, blazare, jemanfişism, bagpiciorism mioritic.



8 comentarii:

  1. Pot numai sa spun ca, din pacate, toate punctele mentionate de tine, mai sus, sunt foarte valide! Dar mai exista in ecuatie si realitatea ( bineinteles, nejustificata ) ca pentru multi dintre noi acest proces de schimbare este foarte complex, imens, confuz si poate ni se pare peste puterile noastre, DAR, daca fiecare am lua startul cu ce ai mentionat si tu, cu lucrurile mai simple, gen: sa fim noi un exemplu, sa incercam sa ne documentam, sa motivam pe cei cu potential, sa-i sustinem, etc., acestea ar putea fi, cu siguranta, niste apoarte esentiale pe care, desigur, fiecare le-am putea aduce si cu care am putea face o diferenta pozitiva, indiferent de statutul nostru social, financiar, intelectual.

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. *Sa incercam fiecare, dupa capacitatile noastre (care pot fi diferite), sa facem o diferenta, dar si cu conditia sa ne straduim fiecare, in acelasi timp, sa functionam/actionam la cel mai ridicat nivel al capacitatilor noastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai exista si situatia in care oamenii valorosi refuza cu obstinatie sa intre in politica fiindca le este groaza ca vor fi manjiti de ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am ajuns un popor fara elite in conducerea tarii...
    Cateodata ma intreb dc mai exista vreo varianta democratica ca valorile sa ajunga acolo unde le-ar fi locul.. Pe de alta parte, poate ca nici elitele nu prea mai sunt ce ar trebui sa fie dc tin mai mult la propria imagine dc la destinul unei tari..

    RăspundețiȘtergere
  5. Oare s-a pierdut spiritul si mandria patriotica???

    RăspundețiȘtergere
  6. Ema: S-au pierdut demult chestiile patriotice la români.
    Theoden: Faptul că acei români refuză să se mânjească face ca porcii să se poată legifera singuri după bunul plac și jaful tării să continue nestingherit.
    Seherezada: Elitele au fost rase de două ori în ultima sută de ani. O dată în 46, a doua oară în 89. Așa cum erau ele, bune-rele. Acum ne conduc resturile rămase.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, asta o stim si o cam simtim cu totii..
    Intrebarea e dc mai avem elite sau dc mai gasim macar un kit complet de pus in fruntea tarii asteia..

    RăspundețiȘtergere
  8. Excelentă întrebare, Seherezada!

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.