joi, 11 iunie 2015

Evrika!

Cunoașterea este zero barat fără înțelepciune, dar mai ales fără iubire sau dragoste.
Adică, dau un exemplu, degeaba cunoști să faci focul în sălbăticie cu cremenea și vreascuri uscate, dacă nu frigi repede animalul proaspăt vânat pentru iubirea ta ce te așteaptă cuminte, înfrigurată și pregătită în peșteră.

Au fost dese dățile când credeam, eronat - desigur, că simpla deținere a unor informații, rare sau prețioase, mă face deștept sau valoros. Eram pe un drum greșit. Există dicționare, enciclopedii, somități în domeniu, biblioteci sau google. Cunosc oameni tobă de carte, adevărate dicționare și enciclopedii ambulante, dar care n-au o pâine pe masă zile de-a rândul, n-au un serviciu de ani de zile sau n-au pe nimeni să le mângâie colosala inteligență și uzatul prin biblioteci trup.
Șmecker ești atunci când ai și informația, știi și ce să faci cu ea, faci acel ceva cu ea, dar și beneficiezi de plus-valoarea întregului lanț început de la o informație rară, deosebită sau poate chiar unică într-un context. Beneficiile sunt emoționale, culturale, educaționale, dar și financiare, investiționale, monetare.

Fă focul, prepară mâncarea, mănâncă, stai apoi liniștit să-ți priască mâncarea, eventual pune ceva deoparte din mâncarea gătită, poate vei vrea să mai mănânci și mai târziu. Economisirea n-a omorât pe nimeni. Iar de bătrânețe n-am auzit pe vreunul să fi scăpat.
Împarte din mâncarea sau focul tău și celor care nici nu știu a aprinde, nici a vâna, nici a dărui, nici a căuta să învețe toate  acestea. Nu ți se micșorează flacăra dacă mai vine vreunul să ia foc din vâlvătaia ta.

Focul se aprinde greu. Iubirea și mai greu. Întreținerea lor este cu atât mai complicată fără atenție și răbdare.
Cunoașterea este zero barat fără înțelepciune, dar mai ales fără iubire sau dragoste.


Evrika!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.