sâmbătă, 31 octombrie 2015

Corupția ucide!

Atenție! Mai jos sunt poze și vorbe care v-ar putea afecta emoțional!

Corupția ucide! La propriu.

Nu, nu-i nimic de comentat sau discutat post-factum în legătură cu tragedia din club. E de meditat. Adânc. Și prelung.
Sunt lucruri ce trebuiesc făcute preventiv. Înainte. Mult înainte. Ca să nu se ajungă în astfel de situații. Să discuți și să acuzi după este ușor și absolut inutil.
Ne vom apuca de treabă după această imensă tragedie?
Vom deschide măcar puțin ochii cu privire la viitorul ce ne este periclitat de către corupție și corupții din Ro?

Nota bene: Felul în care se dau autorizațiile de funcționare, felul în care se permit organizarea de astfel de evenimente fără prea multe măsuri de siguranță, organizarea și dotarea ambulanțelor și a spitalelor de urgență, stocurile de sânge, ustensile, pansamente, soluții și alte materiale similare, pregătirea instituțiilor statului pentru situații de urgență, etc... - astea ar trebui să ne preocupe pregnant și zilnic. 
Ar trebui să ne preocupe faptul că peste 90% din cluburile, barurile, restaurantele și alte spații dedicate organizării de evenimente în Ro nu sunt corect autorizate.
Ar trebui să ne preocupe faptul că este infernal de greu pentru antreprenori să facă investiții de calitate, cum ar fi fost cazul de față al unei structuri fonoabsorbante ignifuge, dar este arhicunoscut mediul economic dificil și caracterul permanent impredictibil al legislației în domeniu.
Ne preocupă treburile astea? Nu?!? 
Atunci de ce suntem ipocriți azi când au murit cei 26 de copii nevinovați?!?

Copiii care au murit și au fost răniți aseară sunt nevinovați. Dar părinții, bunicii, profesorii, tutorii, îndrumătorii, apropiații supraviețuitori, care nu au protestat niciodată la corupția endemică din Ro, corupție generalizată care a permis obținerea frauduloasă a autorizației de funcționare, de exemplu, cred că sunt vinovați de toți morții aceștia tineri.

Corupție ce este prezentă încă de la nivel înalt, de la miniștri și demnitari până la cel mai mic funcționar care nu face nimic fără să ceară sau să condiționeze prestația proprie prin spagă.

Pe undeva fiecare dintre noi este un criminal de aseară. Și eu sunt un mare criminal astfel. Cei 26 de morți au fost uciși de fiecare dintre noi care tolerăm această hidră diabolică ce este corupția românească. Fiecare dintre noi este moralmente vinovat pentru că în 26 de ani de capitalism și democrație n-am reușit să devenim corecți, competenți, incoruptibili. 
Crima cea mai mare și cea mai grea este că nici nu reclamăm asta, omniprezența corupției în Ro, dar nici nu dăm girul total unor instituții care ar putea face această curățenie morală la nivel de aleși.
Ştiu că pozele sunt îngrozitoare, dar tocmai asta e şi ideea: să ne şocăm de nenorocul pe care l-au avut nişte copii pentru că ceilalți se complac în ciorba călduță a incompetenței, nepăsării, imposturii şi corupției.

Nu, nu-i nimic de comentat post-factum în legătură cu tragedia din club. E de meditat. Adânc. Și prelung.

Corupția ucide! La propriu.

Criminalii suntem noi toți.




4 comentarii:

  1. Da, Gelu, sunt de acord cu tot ce ai scris mai sus.. 100%, chiar...
    Sunt totusi bune si dezbaterile tv si marsurile ca reactii civice, dar daca nu continua si cu o schimbare de atitudine impotriva coruptiei a fiecaruia dintre noi, in fiecare zi cand ne intalnim cu ea, mai evidenta sau mai disimulata, vom mai plange in multe alte ocazii.. Si, mai ales, sa nu mai credem ca coruptia e doar aia de la televizor.. Exista si o coruptie a fiecaruia dintre noi, de fiecare data cand alegem sa ignoram LEGEA, sa o minimizam, sa credem ca merge si asa.. Pentru mine este o lectie si mi-as dori sa cred ca si altii o vor intelege.

    RăspundețiȘtergere
  2. Amice, pari un tip cu bun simt, deci, sterge pozele, pt ca nu ai acordul nimanui sa le postezi. Exista o legislatie in sensul asta, plus ca ar trebui sa te gandesti ca din cei ce ajung pe la tine, pot fi rudele celor din poze. Sper ca intelegi si nu pui interesul pt trafic, inaintea omeniei si bunului simt.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vanessa, în poze nu se distinge nici un chip. Plus că n-am nevoie de nici un acord al nimănui. Despre ce vorbești?!?
    Rudele n-au timp acum de bloguri. Nu am interes de trafic, nu de asta am blog, nu-s ca alții...
    Din păcate, din prea multă ”omenie” și ”bun simț”, adică mica înțelegere, ”lasă, că merge și așa” și crasa incompetență și imensa corupție au murit acești copii.
    Care este legislația în sensul ăsta, Vanessa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Seherezada, au fost 200.000 de pelerini la moaștele sf. Parascheva și 10.000 la Marșul tăcerii. Proporția este elocventă pentru societatea noastră actuală.
    Care alții crezi că vor înțelege ce spui tu?

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.