sâmbătă, 6 iunie 2020

US, războiul civil și noile granițe

Foarte mulți dau ca iminent un război civil în săptămânile sau lunile următoare în USA. Eu nu cred că se va întâmpla.
Este posibil așa ceva în modernitatea și ”civilizația” lui 2020? Da, se poate.
Este probabil? E foarte puțin probabil, spre zero șanse să se întâmple așa ceva.

Dar istoria a arătat de prea multe ori că de la ”zero șanse” la debutul unei conflagrații poate fi o creștere exponențială în doar câte zile sau săptămâni.



Despre așa-zisa ”civilizație” a americanilor: da, sunt mult mai civilizați și mai emancipați decât europenii pe care dacă-i lași singuri se măcelăresc în secunda doi, vezi măcar ultimele două conflagrații mondiale, dar și sutele de războie și conflicte europene nesfârșite din ultimul mileniu.
Civilizația se face cu biciul, cu bâta, cu legea și cu autoritatea. Fără ele Germania era azi un Belarus mai central sau o Albanie mai săracă.

Revenim la US: da, sunt șanse mici să pornească un război civil aici, dar nu-i exclus deloc. Multe voci relevante pariază masiv pe acest scenariu.
Dar ar fi mai bine pentru întregul mapamond ca acest lucru să NU se întâmple.
Dacă în US începe războiul civil, asta este cu adevărat un cataclism planetar, lumea așa cum o știm noi nu va mai fi niciodată la fel. Niciodată!
Peste tot vor izbucni conflicte armate acum mocnite, ținute în frâu doar de teama jandarmului universal și a NATO care tot pe americani se bazează. 
Granițele actuale se vor modifica pe toate continentele, cei puternici se vor extinde peste vecinii mai mici apărați pe vremuri de NATO sau americani, multe state vor dispărea cu totul din istorie și nimic nu se va mai întoarce o lungă perioadă de timp, poate niciodată.
Nici România n-ar putea sta liniștită dacă America se lasă pradă anarhiei, segregării, războiului intern.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.