marți, 5 mai 2015

Piața și puterea dominantă a chiriașilor

Piața actuală este la cheremul chiriașului de peste 5-6 ani, imediat după căderea pieței imobiliare. Chiriașii pot solicita acum locuințe mai bine mobilate, mai bine utilate, mai noi, mai renovate. Ei pot căuta la același preț locuințe de închiriat mult mai aproape de centru. Chiriile în cartierele-dormitor sunt la pământ, iar cele din periferii sunt derizorii. Chiriașul este regele, el are banul acum, iar prețul chiriilor merge în jos.


Proprietățile s-au ieftinit în ultimii 5-6-7 ani cu peste 50% în majoritatea cazurilor. Accesul la creditare redevine facil, banii reîncep să inunde piața imobiliară. Super-Mario și-a făcut bine treaba. Programul Prima C(o)asă taie și spânzură pe cei grăbiți și neatenți la asteriscuri. Avansul de 5% atrage mulți fluturi în robie pe viață. Astfel foarte mulți chiriași fac acum pasul, greșit în opinia mea, spre achiziția unui imobil. Exact în momentul în care ar putea economisi mai mult, prin renegocierea drastică a chiriei și punerea diferențelor în buzunar sau la saltea ori bancă. Iar migrarea din postura de chiriaș în cea de proprietar atrage concurența și mai tare în zona proprietarilor ducând iarăși nivelul chiriilor sub presiune.

Proprietarii încasează mult sub jumătate din sumele din acea perioadă de boom a imobiliarelor dintre 2005 și 2008. Ei sunt acum într-o degringoladă de percepție pentru că randamentele la închiriere a imobilelor lor sunt derizorii. Să fi cumpărat un imobil în 2007-2008 și să-l ai acum la închiriat îți aduce un randament de sub 1,5, maxim 2%. O mizerie! De aceea mulți stau cu ele goale luni de zile, sau chiar ani, pentru că nu pot trece șocul psihologic al țepei luate în formă continuată și nu pot accepta alinierea chiriilor lor la cererea chiriașilor solvabili din piață.

Concluzii:

Acum este momentul cel mai bun să-ți cauți o chirie mai bună, dacă ești chiriaș. Sau să-ți renegociezi chiria existentă, dacă n-ai mai negociat-o de câțiva ani. 
Acum este momentul cel mai bun să-ți găsești un chiriaș bun pe termen lung, dacă ești proprietar. Oferi o chirie mică, excelentă pentru chiriaș, și-i propui și creezi condiții să stea o perioadă cât mai lungă. Relațiile create în aceste vremuri grele pot dura ”o viață”.



10 comentarii:

  1. Si vanzarile/cumpararile imobiliare, unde se incadreaza in perioada asta ?! La investitii destepte sau paguboase ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că pot vorbi, modest fiind - ca de obicei, câteva ore despre acest subiect. Dar mi se usucă gâtul. Măcar un pahar de apă...

    RăspundețiȘtergere
  3. E vreun apropo si nu ma prind eu ?! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai atunci sa pregatesc apa..
    Dar nu stiu cum o preferi : calda sau rece ?! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai ai de asteptat.. Abia am plantat menta in gradina si trebuie sa creasca :)

    RăspundețiȘtergere
  6. "Acum este momentul cel mai bun să-ți găsești un chiriaș bun pe termen lung, dacă ești proprietar. Oferi o chirie mică, excelentă pentru chiriaș, și-i propui și creezi condiții să stea o perioadă cât mai lungă. Relațiile create în aceste vremuri grele pot dura ”o viață”.
    " :))) Cati gandesc asa la noi ?? Avem foarte putina cultura spre "chiriasi" .. in campioana proprietarilor ... pana si cei care ofera chirii au impresia ca pretul apartamentului poate fi scos repede ... daca nu ... se vinde ... iese pe + :)) Sa ne vedem cu bine peste 5 ani zic eu ... :) Sa vedem piata imobiliara din romania, un 96% din tara este proprietara :))

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.