luni, 20 iulie 2015

Priviri de sus, perspective interioare

Se poate verifica sufletul, inima, caracterul și integritatea morală a unui om prin felul în care tratează un inferior, de oricare fel ar fi el. Fie valoric, ori tehnic, fizic, moral, ierarhic sau spiritual. Mai ales spiritual. Este una dintre cele mai pure evaluări ale unui om. Cea care nu dă greş niciodată.
”Dă-i puterea lui Ion, sau lui Andrei... și ai să vezi ce fel de om e.” - așa suna, aproximativ, o vorbă din bătrâni.
Modul în care etichetezi un om, modalitatea în care îl caracterizezi, felul în care-l zugrăvești, când tu eşti sus sau pe o treaptă superioară, în realitate sau doar în căpşorul tău mic şi drăgălaş, te poate descrie impecabil chiar pe tine însuți fără să vrei sau să știi asta. Se întâmplă instantaneu şi este o poză excelentă.

Pentru că, de multe ori, măreția și raritatea valorii unui om constă tocmai în capacitatea de a vedea calități acolo unde majoritatea nu le vede. Să găsești pepita milimetrică, poate micronică,  în muntele de zeci de tone de piatră, mâl sau pământ, este o muncă sisifică și doar câțiva reușesc. Doar cei cu adevărat valoroşi, talentați, cu har.

Încă un aspect, extrem de important, eu l-am aflat abia anul trecut la un simpozion, în trecut am mai scris despre asta, dar care ar trebui cunoscut de câți mai mulți români şi româncuțe care acuză, judecă, indică: atunci când arăți cu degetul, cu indexul, către cineva, să nu uiți asta niciodată!, ai încă trei degete îndreptate către tine...

5 comentarii:

  1. Cand vorbesti despre altii, vorbesti despre tine.

    sau

    Spune-mi de altul cum gandesti ca sa-ti spun cine esti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos spus.Si eu am avut ocazia sa aflu adevarul.Stii ce...dupa aceea iti dai seama ca oamenii care ziceai ca ,,nu dau un sfant pe ei,,(din cauza saraciei,neputintei,aspectului..)fac toti banii din lume.Am inteles ca ,cu cat este un om mai plin de sine,puternic,avand lumea la picioare....cu atat este mai sarac duhovniceste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu neaparat…schimbarea pare ca s-a produs la dvs, realitatea e aceeasi (oameni diferiti, valori diferite, etape diferite).

      Ștergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.