luni, 24 iunie 2019

LA, CA. (N.Y.)

Santa Monica: Plaja, oceanul și mexicanul nu se schimbă niciodată, nicăieri pe glob. Nici în Hamburg, nici în Hanover, nici în Amsterdam, nici în Salonic, nici pe Thassos, nici în Napoli, nici pe insula Capri, nici în Stockholm, nici la lacul Balaton, nici la Mamaia, nici în Neptun/Olimp (remember celebra plajă din dreptul vestitelor steaguri?!? - au trecut peste douăzecișicinci de ani... Doamne-Dumnezeule!), nici în Vamă. Doar perspectiva ta și eventual temperatura pot diferi puțin, dar ceea ce contează este pe interior, nu?

Malibu, Paradise Cove Beach:
Viața e frumoasă, doar să știi tu ce vrei de la ea. Femei, alcool, mâncare și iarbă găsești peste tot. Absolut peste tot, de diferite forme și culori, dar în esență este cam același lucru la final. Și jucăriile pierdute de alți copii și iluzii și speranțe rătăcite de alți părinți. Tu pe tine te-ai găsit? Te-ai regăsit sau nu știi încă încotro te îndrepți? Eu nu (prea) mai beau alcool, mâncare din ce în ce mai puțină, țin post cât mai mult și mai lung, iarbă n-am mai fumat de ani de zile, nu mă mai interesează - e un capitol definitiv închis, nici un fel de stimulent artificial nu mă mai atrage, prefer Slănicul și nisipul din Ilanlâk, ”se merită”, mp!.

Beverly Hills: Casa este doar un acoperiș ce te ferește de intemperii (așa ar trebui să fie baza, fundamentul...), indiferent cât de mare ți-e gardul, ai grijă la înăuntru-leopardul. Boala vine din interior, nimic din afară nu te poate atinge dacă apărarea este bună în cetatea solidă și împreună în aceeași direcție mergătoare.

Rodeo Drive: Nu ai să poți să le cumperi niciodată pe toate, nu ai să le dai niciodată de fund - spunea acum peste douăzeci de ani iertatul taică-miu. Iar când ești goală în fața lui, doar tu cu tine și cu el, ce faci cu hainele de lux de pe jos aruncate degrabă, cu geanta de lux cu bănuț, cu bijuteriile de ultralux și cheile de la mașina de superlux? Ți le pui pe toate în cap în timp ce el te iubește? Sau cum? explică-mi, că eu nu știu... Îți pui și pantofii cu toc de mii de euro tot pe cap? Sau pe burtă? Mp, evident că este valabil și pentru el, doar nu te-o iubi cu cheia de la Lamborghini sau Ferrari în mână în timp ce te ține de șolduri, sau așa e mai romantic și te simți mai ”protejată” și mai iubită?!? Chiar sunt curios cum se procedează, nenea nu le are pe astea cu luxul, te rog explică-mi să învăț și eu piscurile voastre amețitoare.

Hollywood: Gloria e ca un fum, când se termină nu mai știi nici de ce ești high, nici de ce nu înțelegi pe cei din jur, nici de ce ești nemulțumită. Rata sinuciderilor la multimilionari este net superioară celei săracilor, ring a bell?

Los Angeles: Always sunny, very funny, lot of money! Sigur că se va face și piscina în spate, e ok și cu multe milioane, reîmpăcarea poate că va avea loc, cu siguranță, dar cine îți mai dă înapoi anii irosiți departe și fără comunicare? Copilul cine-l repară? Ruptura din materialul relației cine o coase? Cu ața cui? Cât durează? Mai este timp? Decât zece bărbați prieteni buni, dar fără soluții practice și căldicei, ”să nu supere, să nu deranjeze....”, mai bine o mexicancă țapănă sau o coreancă ațoasă care să deschidă și să lumineze casa, trupul și viitorul. În groapă nu te întreabă nimeni dacă ai fost băiat bun cu o lepră sau fată cinstită față de un mitocan.

Burbank: Piscina încălzită, asemeni celei din NY, te îndeamnă să te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Afară e rece, nu simți pericolul, te fură peisajul, răcești, oboseala prelungită coborâse demult imunitatea, puternicul aer condiționat din Edge a făcut ultima ceremonie. De aia dușurile reci trebuie făcute zilnic, dimineața. Medicamente, nu poți respira, șah-mat, nu te mai grăbi!, șemineul închide la 22.00 fix, automat, pizza fabuloasă e mai bună când e mai puțină și se sheruiește frățește - îi simți gustul deplin abia când împarți în jumătate, prosoape fără număr, mexicanca a plecat uitându-se chiorâș, breakfast on duty Alexa smiling, copiii sunt mai fericiți într-o garsonieră cu debit ridicat de iubire decât în cinci cinci camere cu cincizeci de geamuri, dar fără aer liber în natură. Te plimbi, nu te plimbi, vremea sandalelor trece. N-o lăsa să treacă, YOLO.

California: Tot timpul anului este cam aceeași vreme, superbă, aproximativ aceeași temperatură, ziua 22-25 de grade Celsius, vegetație luxuriantă, cu mov, albastru-bleu, palmieri, verde ras, tuns și frezat, cactuși, roz, lămâi cu lămâi... Tu ai putea fi tot timpul turcoaz? Dar roz? N-ai nevoie și tu de un recul, de o minimă retragere, de o revenire, de o reculegere, de un Asylomar, de un Slănic cu sobă și 14-16 grade?

Oricând o vacanță e binevenită, cu sau fără pregătiri. Dar nu uita să iei cu tine și iubirea și recunoștința, modestia și moderația.

Recunoștința ai luat-o?
Am scris că sunt recunoscător?
Tu ești recunoscătoare?

LA, CA = Los Angeles, California. Recunoscător, mulțumesc!
(June, 12-18, 2019)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.