vineri, 5 iulie 2019

Înțelege-l ca să te înțeleagă, acceptă ca să te accepte. (N.Y.)

Prima reacție la agresivitate și atac, naturală și oarecum de înțeles la oameni, fie că e vorba doar de vorbe, idei, planuri, explicații, este a amigdalei care intră în faza de fugi-sau-luptă. E normal, animalele așa funcționează permanent, oamenii ar fi trebuit să evolueze măcar puțin.

Noi putem face un pas înainte, mergând puțin înapoi.
Putem anticipa o secundă că, fiind calmi, mult mai calmi și mai zâmbitori, diplomați și răbdători când prezentăm un punct de vedere diferit sau antagonic de cel al celuilalt, putem obține mai multă receptivitate de la el și evităm astfel să-i declanșăm reacția instinctivă animalică de apărare. 
Dacă vrem ca celălalt să fie atent și receptiv, să începem noi discuția fiind mai atenți și mai receptivi preventiv la nevoile și reacțiile celuilalt pe care-l știm mai mic, mai slab, mai instinctiv, mai simplu, mai animalic, mai neatent, mai agitat.

Înțelege-l dacă vrei să te înțeleagă, acceptă-l dacă vrei ca să te accepte înapoi, rabdă și tu puțin dacă vrei răbdare. Știu că ești o prințesă, dar prinți moștenitori valoroși sunt și mai puțini.

Evident că nu-i ușor, dar cine a spus că fericirea e ușoară?!?


Prospect Park, in the Heart of Brooklyn, New York, June 22, 2019.

https://mnmlistro.blogspot.com/2016/04/sa-stai-locului-ca-omu.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.