joi, 19 martie 2020

NU! Nu este suficient cum ne pregătim și protejăm.

Acest text este inspirat de un mesaj de pe feisbuci al unei doamne nutriționist pe care o plac și o respect mult. Am postat mesajul meu de răspuns și link-ul original către dânsa în subsolul notei.

Afirmațiile și previziunile mele de mai jos au la bază articole și studii ale unor renumiți virusologi, statisticieni, sociologi, epidemiologi, economiști din afara țării noastre, mai exact din Germania, Franța, US, UK, HK, Coreea de Sud, Italia, Japonia. Le știți cu toți fără îndoială, aceste personalități sunt apreciate și ascultate în comunitatea internațională.

Repet: Nu ne panicăm, nu ne agităm, nu disperăm. Dar acționăm ferm și în liniște!

Motto: ”Dar e dureros să vezi că politicienii aleși de noi fac prea puțin, prea târziu, prea blând: totul din rațiuni electorale clare.”

Știm bine că în România nimic nu merge fără bici și disciplină de fier impusă cu forța. Așa a fost dintotdeauna.
Cazurile binecunoscute de multe zeci de mii de intrări în țară din ultimele zile care se plimbă nestingherite și sociabile pe străzile satelor și comunelor sau orașelor de provincie sunt, multe dintre ele, bombe biologice ce vor exploda în următoarele două-trei săptămâni. În Săptămâna Mare, cea dinaintea Paștelui, s-ar putea să avem o ”surpriză de proporții”. Lașitatea și meschinăria colosale de a lua măsuri ferme și dure azi, acum, pe loc, poate că va cauza un dezastru umanitar în maxim o lună în România.

Ce spun specialiștii pe care i-am menționat la începutul textului? 
Ei recomandă, în baza experienței din Wuhan și din Italia, următoarele:
Izolarea completă, închiderea granițelor imediat, carantină fermă la focarele care s-au format deja în câteva zone și ajutorul armatei pe străzi sunt primele măsuri ce trebuie luate mâine dimineață dacă vrem să nu pătimim prea mult și dacă vrem să nu colapseze sistemul de sănătate și așa fragil pe care-l avem în maxim o lună.

N-ar fi mai bine să stăm toți protejați în izolare două-trei săptămâni acum și să zâmbim relaxați mai apoi când greu a trecut? 
Sau preferăm eternul ”lasa-mă să te las” specific local din care ”scapă cine poate”. 
De ce este atâta incompetență și nepăsare în fruntea noastră?

Azi este 19 martie 2020, sper să mă înșel de data aceasta în previziunile mele bazate pe opiniile unor specialiști de top din lume în domeniile relevante.

Detalii:
https://mnmlistro.blogspot.com/2020/03/coronavirusul-saraceste-mai-repede.html


P.S.:
Diana Artene este una dintre puținele persoane extrem de bine școlite, educate, valoroase, cu mult bun simț, un spirit critic ascuțit dublat de un umor fabulos în branșa nutriției. Este una dintre cele doar trei doamne nutriționist pe care le urmăresc, citesc și apreciez profund de mulți ani de zile.
DAR!
Un mare DAR, deciziv:
Doamna este un excelent nutriționist, dar și nu virusolog, statistician, epidemiolog, sociolog, economist, psiholog, matematician. Și din acest motiv este atât de relaxată și degajată în afirmații.
Dânsa nu vede amploarea bruscă pe care contagiozitatea extremă o poate imprima populației. Nici un sistem sanitar din vestul civilizat nu poate rezista avalanșei de cazuri noi ce au nevoie de ATI.
Cum ar putea sistemul medical românesc, care până acum s-a descurcat mai mult decât onorabil având în vedere dotarea și personalul?
Dacă umplem ATi-urile cu cazurile de coronavirus ce vom face cu urgențele medicale regulate, normale, care apar zilnic? Unde le ducem? Direct la groapă? Că în Italia nici crematoriile nu mai fac față.
Este multă dezinformare, de acord, este multă panică indusă, de acord, dar pentru a nu bloca România în sărăcie pentru mulți ani de aici înainte, specialiștii de mai sus recomandă măsuri mai ferme de autoizolare, carantină, distanțare socială.
Am să încerc să lipesc rândurile acestea la alte idei și să le postez pe blog. Poate ajută cumva...








Un comentariu:

  1. Nu e vorba doar de noi, doctorii din prima linie au spus foarte clar pentru cei ce au urechi de auzit ca acest virus s-a devoalat singur si ca ataca cu precadere persoanele peste o anumită vârstă sau pe cei cu anumite afecțiuni.. Mai rămânea sa
    ne spuna doar ca virusul e TARGETAT pe anumite categorii si poate nu ii mai auzeam..

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.