luni, 4 iulie 2022

Greșelile părinților

Ziua 52/365, anul 1/2.

S-a tot discutat despre modelul alimentar familial și influența lui asupra stării de sănătate a fiecărui copil ulterior în viață. Sunt dovezi concludente că nu geneticul are influența majoră, ci stilul de viață și cu dieta inclusă moștenite sunt decisive.

La fel stau lucrurile și în celelalte domenii:

preluăm de la părinți multe la nivel subliminal, inconștient, automat. Considerăm că este normal ceea ce am obișnuit să vedem, să auzim, să mâncăm, să facem, să gândim zi de zi în copilărie. Declanșăm de multe ori acțiuni și luăm decizii ca urmare a instinctului ancestral, a tiparului mamei și tatălui, nu a logicii punctuale momentane proprii fiecăruia. Și de cele mai multe ori rezultatele se văd instantaneu.

Suntem niște maimuțele imitând vesele și inconștiente predecesorii. Uneori e de bine, dar ce faci când copiile sunt ale negativelor?

Să reușești să nu mai repeți greșelile părinților este un mare pas înainte. Dar mai întâi trebuie să vezi care sunt acelea și de ce s-au petrecut. Abia apoi poți lua decizia bună pentru tine în viitor, pe altă cale decât cea bătătorită.

Ba da, așchia poate sări mult departe de trunchi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.