luni, 2 martie 2015

Regim alimentar sănătos

Nu cred că există cineva care să nu fi fost tentat la un moment dat să încerce un regim de slăbit. Poate doar bețele ambulante, dar, din păcate, nici din astea nu prea mai avem în Ro unde obezitatea ne-a adus pe un mirific și nedorit loc trei în Europa. Curând, foarte curând, estimările sunt pentru zece-cincisprezece ani, vom ajunge pe primul loc.
Mulți ar vrea să slăbească, fie că îi supără ceva la sănătate și înțeleg că trebuie să schimbe ceva, sau pur și simplu sportivii ce vor să-și îmbunătățească performanțele - toți caută un fel de a se alimenta care să-i ducă într-un loc sau poziție mai bună.

Eu, în anii din urmă, am încercat aproape toate regimurile de slăbit existente pe piață. Atkins, Dukan, mere, supă de varză, disociat, hipocaloric, keto, Herbalife, ..., etc... Unii ajung vegetarieni, alții direct raw-vegani. Am cunoscut câțiva care au eliminat o grămadă de alimente și din raw-veganism. Tind să ajungă să trăiască doar cu apă. Chiar am înțeles că ar fi unii prin America ce trăiesc doar cu radiația solară. Se uită la Soare și asta este mâncarea lor. Breath-arienii.

Toate nenorocirile acestea de diete menționate mai sus le-am încercat și eu și nici una n-a reușit să facă decât dezastru în siluetă și sănătate. Inițial scădeam în greutate, normal, dar invariabil apoi puneam totul la loc și ceva în plus. Plus dereglările și dezechilibrele ce se produceau în organism.

Privarea de substanțe utile organismului nu este o soluție bună pe termen lung. Pe moment s-ar putea să reușești să intri în rochia sau costumul ce a rămas mic, dar satisfacția se va opri aici. Pentru că de aici încep problemele și nu sunt puține.

Ce cred eu despre toate acestea? Pe scurt:

Cred că o alimentația echilibrată, adică să mănânci câte puțin din fiecare, este benefică. Inclusiv lapte, brânză, carne, ouă și grăsime animală. Puțin și bun. Moderat. Fără excese.
Cred că băutul de apă, ori de câte ori ți-e sete, dar nu doar atunci, cu lămâie nu face rău. Apa să fie mereu la îndemână și la ”îndegură”.
Cred că legumele și fructele crude ajută digestiei și sănătății. Salatele să fie consumate zilnic.
Consider posturile mari utile. Iar din când în când, o zi de post negru curăță organismul de toxine și lasă organele interne mai libere să-și facă o odihnă sau refacere facilă.
Mestecatul pe îndelete cred că trebuie să fie literă de lege.
Eu nu (mai) consum alcool decât ocazional, adică de câteva ori pe an, nu fumez, nimic, nu (mai) iau droguri, nu pierd nopțile nejustificat.
Timpul alocat meselor cred că este bine să fie momente de liniște și calm. Decât să mănânci nervos mai bine să nu mănânci deloc.
Gândurile bune, o atitudine pozitivă generală și zâmbetul pe buze mereu pot aduce silueta spre perfecțiune. 
Odihna constantă şi bună m-a ajutat la slăbit mai mult şi mai repede decât orice alte artificii nepotrivite. Somnul de noapte, complet şi cât mai continuu, plus refacerea corespunzătoare după fiecare efort, fizic şi psihic, le consider cruciale pentru trup şi minte sănătoase.
Sună fantastic, dar este real.

În rest..., să fiți sănătoși!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.